Orosz-ukrán háború

2022.09.09. 11:32

Milliárdokkal támogatják a háborút

198. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek a frontvonalon

Forrás: MTI/AP

Fotó: Kostiantyn Liberov

Zelenszkij: az ukrán erők visszafoglaltak harminc települést

Visszafoglaltak harminc települést az ukrán erők az orosz hadsereg ellen a héten indított ellentámadásban az ország északkeleti részében, Harkiv térségében - közölte pénteken videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"Fokozatosan egyre több település felett vesszük át az ellenőrzést, visszatűzzük az ukrán zászlót" - mondta Zelenszkij.

Az ukrán hadsereg közölte azt is, hogy új támadásokat indítottak orosz pontonhidak ellen, amelyeket az orosz erők a Dnyeperen építettek, hogy utánpótlást szállítsanak rajta Herszonba és környékére. Az ukrán erők tüzérségi és rakétatámadásokkal használhatatlanná tettek valamennyi rendes hidat a folyón - közölte a déli parancsnokság.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy ellenőrzése alá vonta a Harkiv megyei Volohiv Jar falut, és tovább kíván haladni a stratégiai fontosságú Kupjanszk város felé, hogy elvágják az orosz erőket a legfontosabb utánpótlási útvonalaktól.

A Moszkva-barát kupjanszki hatóságok közölték, hogy a polgári lakosokat átmenekítik az orosz kézen lévő Luhanszk megyébe.

Tengeri hadgyakorlatot tartott Oroszország és Kína

Oroszország és Kína a Vosztok-2022 hadászati csapat- és vezérkari gyakorlaton a két ország hadiflottája közös fellépését, köztük egy feltételezett ellenség szárazföldi és tengeri (repülőgép-hordozó és hajók) csapásmérő csoportjainak legyőzését gyakorolta. 

Erről Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes számolt be pénteken Moszkvában a külföldi katonai attaséknak. Elmondta, hogy a gyakorlat sajátossága a harci gépek és a hadihajók közös alkalmazása volt. Elmondta, hogy a Japán-tenger középső részén az orosz és a kínai hadihajók az ellenséges haditengerészeti csoportok felkutatását és legyőzését gyakorolták. A tengeri lőtereken gyakorolták továbbá az ellenséges tengeralattjárók felkutatását és megsemmisítését, egy közös hadihajóraj védelmének megszervezését, az ellenséges légicsapások visszaverését és egy partraszálló alakulat megtámadását még a tengeren. A tábornok szerint a Vosztok-2022 hadgyakorlat megnövelte az orosz, illetve a szövetséges és a baráti erők interoperabilitását. A helyettes tárcavezető szerint az általa tisztán védelmi jellegűnek minősített hadgyakorlat jelentősen hozzájárult a kelet-ázsiai régió katonai biztonságához, és a célkitűzései maradéktalanul teljesültek.

NAÜ: tarthatatlan a zaporizzsjai atomerőmű helyzete

A tüzérségi támadások tönkretették Enerhodar dél-ukrajnai város infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek a zaporizzsjai atomerőműre - közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). 

A fűtőelemek leolvadásának megakadályozásához létfontosságú külső áramellátást már lekapcsolták, az Enerhodar - ahol az erőmű dolgozói laknak - elleni tüzérségi támadások pedig áramszünetet okoztak. 

Ez arra ösztönözte Ukrajnát, hogy kijelentse: fontolgatja az utolsó működő reaktor leállítását, amely árammal látja el Zaporizzsját és az erőmű hűtőrendszerét. 

"Ez tarthatatlan helyzet, és egyre veszélyesebb. Enerhodar sötétbe borult. Az erőműnek nincsen külső áramellátása. És amint kijavítják az infrastruktúrát, azt ismét megrongálják" - áll Rafael Grossinak, a NAÜ főigazgatójának közleményében. 

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a Zaporizzsja közelében végrehajtott tüzérségi támadásokkal, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található, hat, egyenként ezer megawattos reaktorblokkal. 

"Felszólítom a szemben álló feleket minden tüzérségi támadás azonnali beszüntetésére az egész térségben. Csak ez szavatolhatja az erőművet működtető személyzet épségét és biztonságát, és teheti lehetővé Enerhodar és az erőmű áramellátásának tartós helyreállítását." 

Grossi a héten "nukleáris biztonsági és védelmi övezet" létrehozását szorgalmazta Zaporizzsja körül, s pénteken megismételte ezt a felhívását. 

A zaporizzsjai erőművet üzemeltető Enerhoatom ukrán vállalat pénteken közölte: 

nem bízik abban, hogy a létesítmény áramellátását helyre lehet állítani, és fontolgatja az utolsó működő reaktor leállítását

 - közölte Grossi. 

Az Enerhoatom szerint az úgynevezett sziget üzemmód (külső áramszolgáltatás nélkül) veszélyezteti a sugárzási és tűzbiztonsági normák betartását. 

Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke pénteken az ukrán állami televízióban hangsúlyozta, hogy csak az orosz csapatok kivonása és az erőmű körüli biztonsági övezet létrehozása teheti lehetővé a létesítmény körüli helyzet normalizálását. 

Kotyin csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: húsz generátor és tíz napra elegendő dízel üzemanyag van az erőműben. Ezután napi 200 tonna dízelre lenne szükség a generátorok működtetéséhez, ami lehetetlen, amíg az erőmű orosz megszállás alatt van. 

"Ebben az esetben a teljes erőmű a dízelgenerátoroktól függ majd a létfontosságú biztonsági feladatok ellátásában. Következésképpen a működtető nem indíthatja újra a reaktorokat, ha a külső áramszolgáltatást nem állítják helyre biztonságosan" - tette hozzá az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet vezetője. 

Mihail Uljanov, Oroszország NAÜ-be akkreditált nagykövete pénteken támogatásáról biztosította Grossinak a tüzérségi támadások azonnal beszüntetésére vonatkozó felhívását. 

A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.

Egy Moszkva-barát harkivi vezető elismerte, hogy az ukránok Balaklija elővárosaiban vannak

Az orosz hadsereg igyekszik kiszorítani az ukrán erőket a Harkiv megyei Balaklija elővárosaiból, nehéz a helyzet Sevcsenkove település közelében is - közölte a régió oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője, Vitalij Gancsev pénteken a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

Világbank: csaknem 100 milliárd dollár kár Ukrajnában

A háború eddig csaknem 100 milliárd dollár fizikai kárt okozott Ukrajnában, az újjáépítés ennek három és félszeresébe, az ukrán éves hazai össztermék (GDP) másfélszeresébe kerülhet – derül ki a Világbank, az Európai Bizottság és az ukrán kormány Washingtonban nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A Világbank számításai szerint Ukrajna teljes újjáépítésének költsége – június 1-jei adatok alapján – eléri a 349 milliárd dollárt (mintegy 136 000 milliárd forint), ami másfélszerese Ukrajna 2021-es, 200 milliárd dollárra becsült GDP-jének.

A Világbank Kelet-Európáért felelős regionális igazgatója, Arup Banerji hangsúlyozta, hogy Ukrajna 2023 egészében rá lesz szorulva a külső gazdasági segítségre, igaz az ukrán gazdaság visszaesését most kisebbre várják, mint korábban. Az ukrán gazdaság teljesítménye 2022-ben 30-35 százalékkal lehet alacsonyabb az egy évvel korábbinál, míg korábban a zuhanást 45 százalékra tették – mondta el az regionális igazgató.

Az igazgató hozzátette, azt nem látja világosan, hogy az ukrán kormány számításai, melyek szerint a teljes gazdaság újjáépítése 750 milliárd dollárba kerülne, milyen módszertan alapján készültek.

Stoltenberg: kritikus szakaszhoz ért a háború

Kritikus szakaszába lépett Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az utóbbi napokban újabb területeken kezdődött fegyveres konfliktus ukrajnai területen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel pénteken Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján. 

Jens Stoltenberg közölte, a NATO-országok támogatásának köszönhetően az ukrán fegyveres erők a közelmúltban meg tudták állítani az orosz offenzívát a Donbaszban, és vissza tudtak foglalni területeket.

Szavai szerint a háború okozta energiaválság, és az amiatt fellépő megélhetési költségek növekedése "próbára teszik" a Nyugat egységét és szolidaritását. Fontosnak nevezte, hogy a háború ezen következményei ne vezessenek az Ukrajna iránti elkötelezettség csökkenéséhez.

Az árat, amit mi fizetünk, pénzben mérik. Az ukránok által fizetett ár életekben mérhető

 – fogalmazott a NATO-főtitkár.

Orosz konvoj tart Harkov irányába

Oroszország ismét növeli katonai jelenlétét a második legnagyobb ukrán város, Harkov környékén. Minden jel arra utal, hogy Moszkva nem tett le a város elfoglalásáról, most pedig újabb utánpótlásokat küldenek a térségbe.

Oroszország nem tiltja ki az Európai Unióból érkező turistákat

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő elmondta, hogy Oroszország nem reagál a legújabb Európai Uniós döntésre, amely teljes egészében felfüggeszti az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást.

Peszkov kiemelte, hogy Oroszország továbbra is szívesen fogadja a turistát, még azokat is, amelyek barátságtalan országból érkeznek. Szerinte az embereknek el kell látogatnia Oroszországba, hogy megtapasztalják, milyen az élet valójában, szemben a nyugati hazugságokkal.

Újabb sikertelen ukrán ellentámadás

Partraszállást kísérelt meg egy ukrán deszant Enerhodar közelében, a támadást visszaverték – jelentette ki Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja.

"Az ukrán partraszálló erők áttöréssel próbálkoztak Enerhodar felé, de nem sikerült megvetniük a lábukat, a part az ellenőrzésünk alatt áll" – mondta Rogov.

"Ezt megelőzően, az enerhodari partraszállás mellett megkíséreltek áttörni Dnyiporudne felé, ahol a légierővel is harcoltak, valamint Vaszilivka felé is. Ez volt a harmadik próbálkozás" – jelentette ki.

Brüsszel újabb botrányos szankciót fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, amely teljes egészében felfüggeszti az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást – közölte az uniós tanács. A határozat értelmében mostantól az orosz állampolgárokra az uniós vízumkódex általános szabályai vonatkoznak.

A szabályok értelmében egyebek mellett 35 euróról 80 euróra emelkedik a vízumkérelem díja, a kérelmezőknek több igazoló dokumentumot kell benyújtaniuk, meghosszabbodik a vízumkérelem elbírálásának határideje, és szigorúbbá válnak a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadását érintő szabályok.

A teljes felfüggesztés az EU-ba rövid távú tartózkodás céljából érkező utazók valamennyi kategóriáját érinti.

Az osztrák külügyminiszter a szankciók feloldásáról beszélt

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint hatalmas hiba lenne az oroszok elleni teljeskörű vízumtilalom. Szerinte ugyanis Oroszország az európai történelem és kultúra része, Ausztria pedig tisztában van ezzel. Schallenberg reményét fejezte ki, hogy a szankciók fokozatosan feloldhatóak és ismét a diplomáciáé lehet a vezető szerep, erre viszont szerinte még időre van szükség.

SCHALLENBERG, Alexander
Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter 
Fotós: Natasa Kupljenik / Forrás: MTI/EPA

Az orosz vétók miatt megreformálnák az ENSZ BT-t

Az Egyesült Államok fokozza erőfeszítéseit az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára az orosz háború miatt. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, a szorgalmazott módosítási csomag fontos eleme a vétószabály megváltoztatása is. Megjegyezte, hogy 2009 óta Oroszország 26 vétót adott. A felszólalás teljes szövegét ide kattintva olvashatja.

Volodimir Zelenszkij elnök korábban bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, és a szervezet reformjára szólított fel.

Amerikai szankciók az oroszoknak drónt eladó iráni cégek ellen

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciókat rendelt el négy iráni vállalattal és egy magánszeméllyel szemben iráni drónok fejlesztése és Oroszországba szállítása miatt.

A listán szerepel a Safiran Airport Services, a Paravar Pars Company, a Design and Manufacturing of Aircraft Engines, a Baharestan Kish Company és Rehmatollah Heidari.

Fontos választások Oroszországban, 43 millió ember szavaz

Moszkvai idő szerint reggel 8 órakor megnyíltak a kormányzói választások szavazóhelyiségei Közép-Oroszország hat régiójában és északnyugaton. A szavazás három napig, szeptember 11-ig tart - számolt be róla az állami TASZSZ hírügynökség. A választások során összesen 14 orosz régió vezetőjét választják meg. Nyolc régióban lehet majd online voksolni. A Központi Választási Bizottság elnöke, Ella Pamfilova szerint mintegy 43 millió választópolgár vehet részt a választásokon – ez a választójoggal rendelkező orosz állampolgárok mintegy 40 százaléka.

Az orosz erők ismét Harkovot lövik

Harkov polgármestere, Ihor Terekhov arról számolt be, hogy a Szaltivszkij kerületben végrehajtott orosz támadás megrongált egy oktatási intézményt. Az Állami Sürgősségi Szolgálat dolgozik a helyszínen. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

A károk 114 milliárd dollár felettiek

A Kijevi Közgazdasági Főiskola elemzése szerint Oroszország ukrajnai inváziója több mint 114 milliárd dollár értékű közvetlen kárt okozott eddig. A KSE szerint az infrastruktúrában okozott károk összköltsége elérte a 114,5 milliárd dollárt, a helyreállításhoz legalább 197,8 milliárd dollárra lesz szükség.

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél dolgoznak tűzoltók 
Fotós: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

A Fehérorosz hadgyakorlat kezdődött

Egyhetes hadgyakorlatba kezdett Fehéroroszország a lengyel határ, a főváros Minszk és az északkeleti Vitebszk régió közelében – közölte az ország védelmi minisztériuma.

Az ukránok leromboltak egy herszoni hidat

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Ukrajna „nyomást gyakorol az orosz erőkre" Herszonban, és valószínűleg lerombolt egy hidat, amely az egyik fő útvonalként szolgált Oroszország katonai egységeinek északi és déli alakulatai között a Dnyeper folyó mentén.

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 6519-en léptek be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7916-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 262 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Vonattal 117-en – köztük 34 gyerek – érkeztek az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

Norvég támogatás

Norvégia bejelentette, hogy mintegy 160 Hellfire rakétát adományoz Ukrajnának, valamint kilövőállásokat, irányító egységeket és éjjellátó berendezéseket.

Oroszország megtorolja az uniós határkorlátozást

Oroszország megtorlást ígér, miután négy uniós ország határkorlátozást jelentett be az orosz állampolgárokkal szemben. Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország korlátozza az orosz állampolgárok belépését az EU-ba a határaikon keresztül.

Kaja Kallas észt miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya leállítja az Oroszországból az EU-ba irányuló turizmust nemzete határain keresztül, válaszul a "komoly közbiztonsági fenyegetésekre". "Ez nem egy közvetlen tilalom, kivételek maradnak" – mondta.

Az orosz külügyminisztérium válaszolt, megfogadva, hogy Oroszország nem fogja "bezárni magát" a korlátozásokba, ugyanakkor megtorló intézkedéseket ígért.

Ukrajna szerint több mint 51 ezer orosz katona halt meg

Súlyos harcok dúlnak Ukrajna déli részén, Herszon közelében, és a közelmúltban északkeleten Harkov közelében is, miközben a védelmi erők meglepetésszerű offenzívát indítottak. Az elmúlt napok csatáinak hevessége tükröződik az ukrán hadsereg legutóbbi jelentésében az orosz veszteségekről. A szerdai adatok nyilvánosságra hozatala óta az ukrán védelmi minisztérium szerint további 640 orosz katona halt meg. A minisztérium szerint ezzel 51 250-re nőtt az elesett oroszok száma.

A HIMARS rakéták 400 célpontra csaptak le

Az Ukrajnának adományozott HIMARS rakéták több mint 400 célpontra csaptak le, és "pusztító hatást" fejtenek ki – mondta a legmagasabb rangú amerikai tábornok. Mark Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített testületének elnöke a németországi Ramstein légibázison azt mondta: „Valódi és mérhető hasznot látunk Ukrajnában e rendszerek használatával".

A HIMARS (nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer) hat rakéta nagy pontosságú kilövésére képes, akár 300 km-es hatótávolságig.

Felszabadított területek

Szeptember 1. óta összesen több mint ezer négyzetkilométernyi területünk szabadult fel. Hálás vagyok mindenkinek, aki ezt megvalósította! Hálás vagyok a hadseregnek, a hírszerző tiszteknek és a különleges szolgálatoknak minden ukrán zászlóért, amelyet ezekben a napokban kitűztek – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Csütörtökön négy gabonaszállító indult útnak

Csütörtökön négy teherhajó hagyta el az ukrán kikötőket ázsiai országokba szánt mezőgazdasági termékekkel. Ezekben az órákban több mint 65 ezer tonna búza érkezik kirakodásra Szudánba. Egy több mint 50 ezer tonna ömlesztett búzát szállító hajó indult Kenyába. A libanoni és líbiai hajókat most Odesszában rakodják. A pivdennyi kikötőben egy Indiába tartó hajó vár berakodásra – közölte az ukrán elnök. Emlékeztetett: a gabonaexport-kezdeményezés minden munkanapja cáfolja az ezzel kapcsolatos orosz hazugságokat. "Ukrajna különböző kontinensekre szállít mezőgazdasági termékeket a fogyasztóknak. És a mi kínálatunk garantálja az élelmezésbiztonságot globális szinten" – mondta Volodimir Zelenszkij.

Újabb amerikai támogatás érkezik

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatásán közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök egy új, 675 millió dolláros védelmi segélycsomagról döntött – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt is bejelentette, hogy Ukrajna több mint egymilliárd dollárt kap az európai demokráciákat támogató általános csomagból. "Partnereink minden egyes lépése valódi hatással van államunk és egész Európa erejére az orosz terror elleni védekezésben" – fogalmazott az ukrán elnök.

BLINKEN, Antony; ZELENSZKIJ, Volodimir
Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatása során megkapta a Bölcs Jaroszlav-érdemrendet is
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában