Ukrán válság

2022.10.18. 12:06

Brüsszel a háború, Magyarország a béke pártján áll

Magyarország nem szavazta meg az Európai Unió ukrán kiképző misszióját, mert hazánk álláspontja szerint azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Ezzel szemben a brüsszeli politikusok amerikai utasításra továbbra is a háború és az elhibázott szankciók fenntartása mellett állnak.

A pusztítás nyomait vizsgálják katonák egy légicsapást követően a kelet-ukrajnai Donyeckben 2022. október 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alekszej Alekszandrov

„Mi nem tartunk jó ötletnek semmit, ami eszkalációhoz vezet, ami adott esetben Európa középső vagy nyugati fele bevonódásának veszélyével jár a konfliktusba” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Magyarország nem szavazta meg az EU ukrán kiképző misszióját. Majd hozzátette, mindig egyesével fogják eldönteni, hogy átengedik-e az ország területén a misszióhoz kapcsolódó esetleges szállítmányokat vagy csapatmozgásokat.

A miniszter sérelmezte, hogy a „béke” szó rajta kívül egyik résztvevő felszólalásában sem hangzott el, az ülés hangulatát pedig „meglehetősen harciasnak” nevezte. „Az elmúlt időszak eszkalációja egyre inkább felerősíti annak az igényét, hogy minél többen végre a békéről beszéljenek, és az eszkalációs megközelítés helyett végre a béke megközelítése uralkodjon el” – vélekedett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: szomszédos államként Magyarország álláspontja, hogy minél előbb tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség
Fotós: MARTON_KIRALY / Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Hangsúlyozta:

szomszédos államként Magyarország álláspontja, hogy minél előbb tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, ehhez pedig fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat, azok nélkül ugyanis a diplomáciai rendezésnek még a reménye is elveszik.

„Nekünk első számú kötelességünk és feladatunk, hogy biztosítsuk Magyarország, a magyar emberek biztonságát, és el tudjuk kerülni a bevonódást a háborúba” – szögezte le.

Ezzel az EU belép a háborúba

Világos, hogy Joseph Borrell, az unió külügyi főképviselője egyre jobban be akarja vonni a háborúba az EU-t – írja az Origo. Ráadásul külföldi kiképző missziót javasolt az ukránoknak, ami azt jelzi, hosszú háborúra készül. A német Die Welt kommentárjában felteszi a kérdést: háborús fél lesz az EU? A döntés szerint az EU-ban 15 ezer ukrán katonát képeznek ki. A Die Welt emlékeztet a Bundestag jogi szakértőinek márciusi állásfoglalására, amely szerint: „Ha a fegyverszállítás mellett a konfliktusban részt vevő fél eligazítása vagy a fegyverek használatával kapcsolatos kiképzés is kérdés lenne, akkor elhagynánk a nem hadviselés biztonságos területét.” 

Vagyis ezzel az EU beléphet a háborúba.

Orbán Viktor: én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszem Magyarországot

Korábban Orbán Viktor kormányfő és több más vezető kormánypolitikus is kifejtette a véleményét arról, Magyarország miért áll a béke pártján. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott: hiba, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt az orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell. A kormányfő azt mondta: ha februárban még Angela Merkel lett volna a német kancellár, akkor az orosz–ukrán háború nem tör ki.

Orbán Viktor szerint az ukrajnai konfliktus kapcsán elsősorban a magyar érdekeket kell nézni 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az unió is mond. Vagyis, hogy ez egy agresszió, hiszen Oroszország megsértette a nemzetközi jogot.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az ukrajnai konfliktus kapcsán elsősorban a magyar érdekeket kell nézni.

Magyarország nem akar abba a helyzetbe kerülni, hogy a lépéseit ne a saját érdekéből vezesse le. „Tehát, én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszem Magyarországot. Én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben magyarok halnak meg”

– rögzítette álláspontját a magyar kormányfő. A háború befejezéséről Orbán Viktor azt mondta: a tűzszünetnek nem Oroszország és Ukrajna között kell létrejönni, hanem Oroszország és az Egyesült Államok között. „Aki azt gondolja, hogy ezt a háborút orosz–ukrán tárgyalás zárja le, az nem ezen a világon él. A hatalmi realitások mások. Az amerikaiakkal kell tárgyalni” – mondta.

Múlt pénteki rádióinterjújában pedig kifejtette: 1956-ban „nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót”, hanem azért vállaltunk egy forradalmat és egy szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást.

Ezért vagyunk a béke pártján

Magyarország többek között azért is áll a béke pártján, mert a magyarok döntő többsége szerint az Egyesült Államok és Kína az egyértelmű nyertesei, az összes többi szereplő – élén az Európai Unióval és hazánkkal – pedig vesztese a brüsszeli szankciós politikának és a szankciók gazdasági hatásainak. Továbbá a megkérdezettek 56 százaléka gondolja úgy, hogy végül egyik fél sem jöhet ki győztesen a fegyveres konfliktusból – derül ki a Századvég szeptemberi kutatásából.

A németek 57 százaléka szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók többet ártanak saját országuknak, mint Putyinénak – ez már a Forsa német közvélemény-kutató cég legújabb felmérésében olvasható, amelyet az RTL felkérésére készítettek. További 18 százalékuk gondolja, hogy a szankciók egyformán ártanak Berlinnek és Moszkvának, és

csupán a lakosság 21 százaléka érzi úgy, hogy Oroszország szenvedi el a szankciós intézkedések következményeit.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában