Feltételek

2023.07.13. 10:41

Még egyáltalán nem hagyta jóvá a svéd NATO-csatlakozást Törökország

A törökök most ugyanott állnak, mint Magyarország: a parlamenti ratifikáció van hátra – mutatott rá Deák Dániel.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdődő NATO-csúcstalálkozót megelőző megbeszélésük előtt Vilniusban 2023. július 10-én

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Filip Singer

Az ellenzéki sajtóban megjelenő hírekkel ellentétben Törökország még egyáltalán nem hagyta jóvá a svéd NATO-csatlakozást és októberig biztosan nem is fogja, hívta fel a figyelmet Deák Dániel a közösségi oldalán – írja a Magyar Nemzet. A XXI. Század Intézet vezető elemzőjének tájékoztatása szerint

a valóság az, hogy a török elnök csak egy jegyzőkönyvet írt alá arról, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatják Svédország csatlakozását.

Recep Tayyip Erdoğan egy sor kötelezettségvállalást kapott Svédországtól, az Egyesült Államoktól és az EU-tól is.

A Nagy Török Nemzetgyűlés (török parlament) július 15-én ül össze utoljára, és október elsejéig felfüggeszti a munkáját.

Amennyiben viszont a vállalásokat és az ígéreteket nem teljesítik, nem várható a török parlament jóváhagyása. Tehát a törökök most ugyanott állnak, mint Magyarország: a parlamenti ratifikáció van hátra – magyarázta Deák Dániel, aki szerint mindezek fényében Magyarországnak sem kell sietnie, a törökökhöz hasonlóan ezt a helyzetet nekünk is a nemzeti érdekek képviseletére kell kihasználni.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában