Összetűzések

2023.09.26. 18:42

Bandaháború állhat a svédországi robbantás hátterében

Lapértesülés szerint két rivális banda csapott össze, egyiket egy svéd–török kettős állampolgár vezeti, aki egykori helyettesével harcol a befolyásért.

MW

Robbanástól megrongálódott háromszintes lakóépület a Stockholmtól délnyugatra lévő Linköpingben 2023. szeptember 26-án

Forrás: MTI/EPA/TT

Fotó: Stefan Jerrevang

Két nagy erejű robbanás történt Svédországban hétfőn késő este és kedd reggel, lakásokat rongált meg a detonáció és legalább három ember megsérült. A robbanás hátterében bandaháború állhat.

Hétfőn késő este Stockholm egyik külvárosában, Hasselbyben történt robbanás, kedden reggel pedig a fővárostól délnyugatra található Linköpinget rázta meg egy hatalmas detonáció, mely egy háromszintes épület homlokzatát is leszakította.

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a robbantások kapcsolatban álltak-e egymással. Az Expressen című lap viszont úgy értesült, hogy mindkét robbantás összefüggésben áll a bűnbandák között zajló háborúval, amely egyre nagyobb probléma Svédországban.

Az okozott kárt nézik helybeliek egy robbanástól megrongálódott háromszintes lakóépületnél a Stockholmtól délnyugatra lévő Linköpingben 2023. szeptember 26-án
Fotó: Fredrik Sandberg / Forrás: MTI/EPA/TT

A lap szerint most két rivális banda csapott össze, egyiket egy svéd–török kettős állampolgár vezeti, aki egykori helyettesével harcol a befolyásért.

A rendőrség közölte, hogy az érintett linköpingi városrész lakóit egy közeli sportlétesítménybe evakuálták, Hasselbyben pedig három embert szállítottak kórházba, az állapotuk egyelőre nem ismert. A robbantásokkal kapcsolatban senkit sem tartóztattak le.

Svédországban évek óta tart a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért folyó bandaháború. A bűnbandák közötti összetűzések egyre nagyobb problémát jelentenek: megnőtt az autóból lőfegyverrel elkövetett, a pokolgépes és a kézigránátos támadások száma is. Ebben az évben eddig 261 lövöldözés történt, ezekben 36 ember vesztette életét és 73 sebesült meg.

Szeptember elején egy Stockholm melletti erdőben egy 13 éves fiút találtak, akivel fejlövés végzett. Lisa dos Santos svéd ügyész a halálesetet a „bűnbandák közötti kíméletlen erőszak” dermesztő példájának nevezte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában