Érdekes

2023.10.11. 15:35

Ingyenes kurzust indít az elkergetett CEU Budapesten

Az egyik kurzuson a jelenlegi kormánnyal közismerten ellenséges szervezetek előadói tágítják majd az érdeklődők szellemi horizontját.

MW

Molnár Áron, mûvésznevén noÁr rapper, színész beszédet mond a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen szervezett demonstráción a CEU Nádor utcai székháza elõtt 2019. június 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Ingyenes képzéseket indít a Közép-Európai Egyetem (CEU) Bibó István Szabadegyeteme Budapesten – írta közleményében az intézmény. Három tematikával foglalkoznak az aktuális tanévben: a polgári elégedetlenség, a nők magyarországi története és problémái, valamint Bibó István életműve lesz terítéken a balliberális oktatási intézményben.

Az egyik kurzus a Tarka ellenállás címet kapta, ahol a jelenlegi kormánnyal közismerten ellenséges szervezetek előadói fogják tágítani az érdeklődők szellemi horizontját: 

a nemrég Soros-képzésen átesett Gulyás Márton-féle Partizán, a TASZ, az Átlátszó, a Közélet Iskolája, a NoÁr, valamint a brüsszeli korrupció ügyében Néma Leventeként viselkedő Transparency International, a K-Monitor/Code for Hungary, az Unhack Democracy és az Egalipe. 

A kurzuson értekezni fognak a polgári engedetlenség, az ellenállás, valamint a közösségszervezés kérdéseiről és lehetőségeiről.

Még az is meglehet, hogy számottevő érdeklődés fogja övezni a Kiterjesztett múlt: A nők története a 20. századi Magyarországon című kurzust. Ez az előadássorozat a nők életét a családi életen belül, továbbá a nőkhöz kapcsolódó szociális gondoskodás történetét, a militarizmus hatását a nőkre, a nőkön elkövetett háborús erőszakot, a holokausztot, a reprodukciós jogok szabályozását, a női vallásosságot, a lélek és a hagyományok megélését, valamint a női test és a szépség viszonyát fogja taglalni, az eddigi tapasztalatok alapján valószínűleg nem konzervatív értékközpontú szemüvegen át.

Majtényi László, bukott köztársasági elnök-jelölt fogja vezetni az aktuális Bibó István című kurzust, ahol Bibó István életművét fogják tárgyalni. Mint írják, áttekintik Bibó életművének sokszínűségét és aktualitását, melynek kiindulópontja a szerző elemzései és javaslatai lesznek. A CEU közleményében az áll: Bibó művei a kortárs politikai, államelméleti vagy nemzetközi jogi helyzet megértéséhez is szempontokat szolgáltatnak.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában