szponzorált tartalom

2021.02.26. 14:37

Mikor érdemes oldalkidobós fűnyíró traktort használni?

A fűnyírás területén érdemes hosszú távra gondolkodni. Nem egyszeri vagy nagyon ritka alkalomról van szó, és bár vannak, akik kikapcsolódásként élik meg a rendszeres „gyepkarbantartást”, a legtöbbeknek ez egy fárasztó munkafolyamat. Bármelyik kategóriába tartozzunk is, érdemes minél jobban elmerülni a témában, mielőtt kiválasztjuk a számunkra leginkább megfelelő fűnyírót. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani ebben a cikkünkben.

Forrás: Pixabay

Szükség van-e fűgyűjtőre?

Érdemes már a választási folyamat legelején eldönteni, hogy össze akarjuk-e gyűjteni a levágott füvet. Bizonyos esetekben a válasz egyértelmű igen (például egy sportpályán, hogy megóvjuk a sportolók cipőit), míg más esetekben sokan a nem felé hajlanak (parkban, otthoni vagy hobbi kertünkben).

Miért jó, ha nem gyűjtjük össze a füvet? Ennek több előnye is van: a levágott fű gyorsan tápanyaggá válhat és segítheti a gyep erősödését, ehhez általában a mulcsozó fűnyírást ajánlják. A másik előny pedig tisztán praktikus: nem kell elhelyezni és szállítani a levágott füvet. Tehát több szempontból is előnyös tud lenni egy oldalkidobós fűnyíró traktor használata.

Ha úgy döntünk, hogy fűgyűjtő nélküli traktort választunk, akkor ezt később nehezebb lesz pótolni, míg a fűgyűjtővel rendelkező traktort általában használhatók mulcsozó funkcióval is.

Mekkora teljesítményre van szükség?

Ha az utóbbi években vásároltunk fűnyíró traktort, érdekes tendenciát figyelhet(t)ünk meg: mintha a motorok teljesítménye radikálisan csökkent volna! Ez szerencsére nincs így.

A névleges számok azért alacsonyabbak, mert környezetvédelmi (zajterhelési) okokból a gyárilag beállított maximális fordulatszám lecsökkent.Ha régebbi gépeket hasonlítunk össze újakkal, akkor arra kell figyelni, hogy a gyári (névleges) teljesítményt hasonlítsuk össze, nem a beállítottat az újabbaknál.

Fontos a sebességváltó?

Aki vezetett már vagy ért egy kicsit is az igazi traktorokhoz, tudja, hogy a sebességváltás rendkívül fontos, egyesek szerint a motor után a második legfontosabb alkatrész, és egyes traktoroknak több tucat előre- és hátrameneti sebességfokozata is van.

Fűnyírós traktorok esetében két fajta sebességváltót találunk, a hidrosztatikus olyasmi, mint az autók automata váltója, míg a hagyományos az autók manuális váltójának felel meg. Ez persze nagy leegyszerűsítés, és nem is teljesen pontos, hiszen egyes fűnyíró traktoroknak ugyanannyi fokozata van előre- és hátramenetben is.

És melyik sebváltó a jobb?

Attól függ, mire. A hidrosztatikus sebességváltó, amelynél a lábunkat a pedálon kell tartani, hogy így könnyen tudjunk haladási irányt és sebességet váltani, kiváló lehet, ha sokat kell kanyarognunk. De ha erre semmi szükség, mint egy sportpálya esetében, akkor minek tartanánk a pedálon a lábunkat, akár órákig naponta, ha nem kell? Ilyenkor a hagyományos váltó a legjobb megoldás.

Szintén érdemes figyelembe venni, hogy mivel hátramenetben tilos füvet nyírni (mások biztonsága érdekében), egyes traktoroknál minden alkalommal ki kell kapcsolni a vágókéseket, míg másoknál kikerülhető ez a biztonsági funkció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában