Közélet

2017.06.28. 16:54

Hatalmas kárt okoz a szőlőkben az amerikai szőlőkabóca

A növényvédelmi hatóság az idén kiemelt figyelmet fordít az amerikai szőlőkabóca megfigyelésére Tolna megyében is.

Mauthner I.

A kiemelt figyelem nem véletlen, a három környező megyében ugyanis már laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták a szőlő veszélyes betegségét, az aranyszínű sárgaságot, melyet az amerikai szőlőkabóca terjeszt.

A megyei növényvédelmi hatóság Bonyhád, Tamási, Hőgyész, Aparhant, Bátaszék, Szekszárd, Paks, Lengyel és Várdomb térségében figyeli folyamatosan a 19 pontot, ahol heti gyakorisággal ellenőrzik a károsító fejlődési alakját és a fertőzés mértékét. Az elvégzett felderítés alapján több helyen megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma vektora, az amerikai szőlőkabóca L3-as fokozatú lárvája.

[caption id="" align="alignleft" width="800"] A főszereplő, az amerikai szőlőkabóca
[/caption]

Megyénkben a betegséget még nem mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. A rendkívül veszélyes aranyszínű sárgaság terjedése megakadályozható eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak az, amikor a lárvák elérték a harmadik-negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4).

Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időre, vagyis a mostani időszakra esik. Ekkor egyébként a szőlőperonoszpóra és a szőlőlisztharmat ellen is célszerű védekezni.

Azokban a termőültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca kártevő jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt.

A szaporítóanyag-előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca az adott területen, vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható.
Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor, hívta fel a figyelmet dr. Gabi Géza növényvédő szakmérnök. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!