katasztrófavédelem

2017.10.26. 09:00

Vészhelyzet elhárítását gyakorolták Pincehelyen

Külső védelmi terv készítésére kötelesek a felső küszöbértékű üzemmel rendelkező települések. Tolna megyében négy felső küszöbértékű üzem található, ezek közül az egyik Pincehelyen.

szerző: Hanol Erzsébet, illusztráció: Shutterstock

A település külső, valamint az üzem belső védelmi tervének gyakorlatát a napokban tartották. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a gyakorlaton a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a mentők, a népegészségügyi és szakigazgatási szerv, valamint Pincehely önkormányzatának irányító törzse vett részt.

A szóvivő hozzátette: a belső védelmi-tervgyakorlat arra szolgál, hogy a hatóság ellenőrizze a váratlan események elhárításának hatékonyságát. A veszélyes üzemeknek ugyanis megfelelő felszerelésekkel és a veszélyhelyzetek elhárítására felkészített személyzettel kell rendelkezniük.

A feltételezés szerint a tárolóüzem területén a tankautó visszafejtőjében két tonna propán-bután gázkeverék visszafejtését végezték, ám eközben a tankautó tömlője kiszakadt, és a környezetbe éghető gáz áramlott. A kezelő az előírásoknak megfelelően megkísérelte lezárni a tartály szelepét, ez nem sikerült, a munkatársa pedig rosszul lett. A káresethez a tamási önkormányzati, valamint a sárbogárdi és dombóvári hivatásos tűzoltók vonultak, és a katasztrófavédelmi mobil labor is részt vett a gyakorlaton.

Fekete Gábor, Pincehely polgármestere, valamint dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató a külső védelmi-tervgyakorlatot megfeleltre értékelte, csakúgy, mint Szabó Jenő, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a belső védelmi terv végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!