Ország-világ

2017.02.06. 13:25

Az innovatív gondolkodás emelte a PTE-t az ország élvonalába

Hagyomány és modernitás. E két szó jellemzi leginkább a Pécsi Tudományegyetemet, amely idén ünnepli alapításának 650. évfordulóját. Lengvárszky Attilával, az Egyetem oktatási igazgatójával beszélgettünk arról, hogy miért érdemes továbbtanulni, mit jelent a jubileumi ünnepségsorozat a térségnek, és hogy mitől is lett a pécsi az ország harmadik legjobb egyeteme. (x)

TEOL

– Először is érdemes lenne tisztáznunk, hogy miért jó döntés továbbtanulni és a felsőoktatást választani az érettségi után?
– Meggyőződésem, hogy aki a felsőoktatásban tanul, és oklevelet szerez, az egy más minőségű életet tud élni és biztosítani a szeretteinek is. A munkaerőpiacon is egyre jobbak az elhelyezkedési lehetőségek, és ez különösen igaz a Pécsi Tudományegyetemen végzett hallgatókra. Rendkívül fontos, hogy olyan szakmát találjon magának az ember, amelyben képes hozzáadott értéket nyújtani munkája során. Úgy gondolom, ez a hozzáadott értékteremtő képesség a felsőoktatásban eltöltött évek során szerezhető meg: ez a felsőoktatás egyik legnagyobb erőssége. Emellett természetesen a különbség a bérekben is meglátszik, akár hazai, akár nemzetközi viszonylatban nézzük, a felsőoktatásban végzettek jövedelme többszöröse a középiskolát vagy általános iskolát végzettekének.

– Ha már felsőoktatás, akkor miért a PTE? Mi az, amivel ez az egyetem képes többet adni bármelyik másik magyar felsőoktatási intézménynél?
– A legfontosabb az a széles képzési paletta, amelyet tíz karunk nyújt. Gyakorlatilag az agrár területtől kezdve az orvos- és egészségtudományokon, a műszaki, a természettudományokon és a bölcsészettudományokon, valamint a jogtudományon át a közgazdaságtanig és a pedagógusképzésig, valamint a művészeti képzésekig több mint 300 szakon kínál képzési lehetőségeket a pécsi egyetem. Ez egyrészt a választás szabadságát adja a hozzánk jelentkezőknek, másrészt pedig biztosítja az „áthallgatás” lehetőségét is, tehát könnyedén ismerkedhetnek a hallgatók más tudományterületekkel is a sajátjaikon túl.

Ide sorolnám a Modern Városok Program keretében hamarosan megkezdődő fejlesztéseket is, amelyek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a külföldi hallgatók létszámát megkétszerezzük Pécsett. Ezzel olyan infrastrukturális fejlesztéseket, szolgáltatásokat, lehetőségeket teremtünk, amelyekből a magyar nyelvű képzésekre jelentkező hallgatók sem fognak kimaradni.

Meg kell még említenem a tehetségprogramjainkat is, amelyekre nagyon büszkék vagyunk. Ezek egyaránt hozzáférhetők az egyes karokon, de összegyetemi szinten is. A hozzánk jelentkezőket külön rektori ösztöndíjjal várjuk, a karokon pedig egyedi ösztöndíjprogramokkal támogatjuk a legkiválóbb hallgatókat, különösen azokat, akik belekóstolnak a kutatói, tudományos munkába. Ezek mellett természetesen elérhetők a Pécsi Tudományegyetemen az országos és a városi ösztöndíjak is, így az Új Nemzeti Kiválósági ösztöndíjprogram és a Polgármesteri ösztöndíj is.

De nemcsak a legkiválóbbakat támogatja a Pécsi Tudományegyetem, hanem azokra is figyelmet fordít, akiket – ha eltérnek a mintatantervektől, vagy kihagynak egy félévet –, a lemaradás, a kimaradás, azaz a lemorzsolódás veszélye fenyeget. Az ezt megelőző programunk keretében nyomon követjük azon hallgatók helyzetét, akik tanulmányaik során passzív félévet választottak: mert nekünk itt a PTE-n valamennyi hallgató egyaránt fontos.

Még egy dolog: a tanulás mellett ezek az évek más lehetőségeket is rejtenek. A Pécsi Tudományegyetemen évek óta sikeresen működik egy olyan országosan egyedülálló program, amely a Táncoló Egyetem nevet viseli. Úgy gondolom, hogy a jövő értelmiségének elengedhetetlen a társastáncok és a protokoll ismerete, amelyhez remek lehetőséget nyújt ez a program.

– Idén lesz 650 éves az egyetem. Mit jelent ez az egyetemnek, a városnak és a térségnek?
– Kezdjük talán azzal, hogy Magyarországon egyedülálló módon idén egy fontos évfordulót ünneplünk Pécsett: az egyetem alapításának 650. évfordulóját, ami az országgyűlés döntése értelmében egyben a magyar felsőoktatás ünnepe is. Aki jelentkezik hozzánk, olyan unikális helyzetben nyerhet felvételt, ahol egyszerre kap kiemelt szerepet a hagyomány, a tradíció és a modernitás. Mert ha a modernitást, az innovatív gondolkodást nem tűzte volna a PTE a zászlajára, akkor az egyetem nem lenne ott folyamatosan Magyarország legelső egyetemei között.

De ez a mostani ünnep nem csak az egyetem, hanem a város ünnepe is. Egy felsőoktatási intézmény megjelenése, léte alapjaiban határozza meg elsősorban az értelmiségiek, a polgárok, de azt hiszem, valamennyi itt lakó életét. Ez Pécsett különösen igaz lesz a most következő években. Őszintém állítom: ami a Pécsi Tudományegyetemen az elkövetkező években történni fog, abból kár lenne kimaradni.

Programjainkkal 2017-ben ugyanakkor a nemzetközi felsőoktatási térbe is szeretnénk bekapcsolni a Pécsi Tudományegyetemet. Egyetemünk, alapítását tekintve, besorolható a bécsi, a krakkói és prágai egyetemek alapítási sorába, tehát már történeti szempontból is van egy nemzetközi kontextusa ennek az ünnepségsorozatnak. Minden hónapban egy külön témával jelentkezünk a tudomány világától kezdve egészen a hallgatói életérzésig, majd az ünnep szeptember elején egy nagy konferencia- és fesztiválsorozatban fog kicsúcsosodni. Ünnepeljük az alapítást, a magyar felsőoktatást, benne különösen a pécsi hallgatókat és oktatókat, és persze a pécsieket.

– A HVG felsőoktatási különszámában a PTE az ország harmadik legjobb felsőoktatási intézménye lett. Ön szerint mi tette lehetővé ennek a kiváló helyezésnek az elérését?
– A HVG által felállított indikátorok nagyon szigorú, mérhető szempontokat adnak ennek az összeállításnak. Amiért a PTE ezt a helyezést el tudta érni, az elsősorban az oktatói, másodsorban a hallgatói kiválóság. Azt kell mondanunk, hogy jól állunk az oktatói kiválósággal (ebben országosan a 2. helyet értük el), mivel az egyetem és a karok vezetése közösen igyekezett komoly figyelmet fordítani az oktatói életpálya, az oktatói előmenetel támogatására. A pécsi egyetemet választó, rangos (a nyelvvizsga, az érettségi és az országos tanulmányi versenyeken megszerzett) eredményeket már a középiskolában elérő diákok pedig a kiválóság másik pillérét jelentik számunkra. Ilyen kiválósági feltételek között minden adott egy remek felsőoktatási légkör kialakításához, ahol jó tanulni.

A legfontosabb tudnivalók

Fontos dátumok, határidők: Felsőoktatási felvételi jelentkezési határidő: 2017. február 15.
Hitelesítés határideje: Ügyfélkapun keresztül vagy a kinyomtatott, aláírt hitelesítő adatlap postára adásával: 2017. február 20.
A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok benyújtásának határideje, továbbá az egyszeri sorrendmódosítás határideje: 2017. július 12.
Ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése: 2017. július 26.

Képzések és felvételi:
Az induló képzésekről, bemeneti követelményekről információk a www.felveteli.pte.hu oldalon a Képzési Katalógus fül alatt.

Jelentkezés az interneten:
a www.felvi.hu oldalon.

PTE Karrier Iroda:

Pályaválasztási tanácsadás azoknak, akik nem tudnak dönteni: PTE Karrier Iroda a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban (Pécs, Universitas u. 2/A., www.ptekarrieriroda.hu)

A tanácsadáshoz előzetes regisztráció szükséges a www.felveteli.pte.hu oldalon vagy a +36-72/501-500-as központi telefonszámot hívva a 28084-as melléken.

Ösztöndíjak, lehetőségek bőséges kínálata

Az egyetemi költségek sok család számára nagy anyagi megterhelést jelentenek. A Pécsi Tudományegyetem számos módon igyekszik segíteni, hogy anyagi okok miatt senki ne maradjon távol a felsőoktatástól. Többféle ösztöndíjat hoztak létre a különböző területeken tehetséges hallgatók részére, emellett szociális rászorultság alapján is igényelhetőek ösztöndíjak. Minden karon van lehetőség kedvezményekre a költségtérítéses képzésben tanuló hallgatók számára is.

Tanulás külföldön

Ki ne szeretne világot látni, túllépni a határain, és kipróbálni magát külföldön?

A PTE-n az Erasmus+ program keretében megemelt ösztöndíjakkal lehet tanulni Európa országaiban. A Tanulmányi Ösztöndíj kereteiben 3–12 hónapra lehet kiutazni több mint 600 partneregyetem valamelyikére, 400–500 eurós havi ösztöndíjakkal. A Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj során 2–6 hónapra lehet munkába állni Európa bármelyik cégéhez, nemzetközi szervezetéhez, alapítványához, állami szervezetéhez.

A külföldi ösztöndíjak a nyelvtanulás, a kapcsolatépítés, az önismeret szempontjából kihagyhatatlan lehetőségek.

Jubileum 650

A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén ünnepli alapításának 650. évfordulóját, mely napot az Országgyűlés a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánított. A tavalyi évhez hasonlóan idén is számtalan ünnepi rendezvény fogja váltani egymást. A jubileumi programok között lesz Csokoládé Karnevál, Ázsia Napok, Afrika Napok, Erasmus Alumni Nap, Észak-Amerikai Napok és Migrációs konferencia, Magyarok II. Kulturális Világtalálkozója, PTE 1367 Jubileumi Emlékfutás, és még sorolhatnánk.


Szabadidő, közösség

A PTE hallgatójának, egyetemi polgárának lenni a legkülönfélébb szabadidős tevékenységekhez, kulturális programokhoz és közösségi élményekhez jelent belépőt. Az egyetem sportcsapatai is komoly szurkolótábort mozgósítanak, például a Dunai Regattán szereplő evezősöket is rengetegen buzdították a fővárosban.

Aktív tájékoztatás

A Pécsi Tudományegyetem rendszeresen jelenik meg szakmai rendezvényeken és más helyszíneken, ahol a továbbtanulás, a pályaválasztás kérdéseiben tájékozódnak a fiatalok. A hagyományokat és modernitást egyszerre értékként képviselő egyetem változatos képzési kínálata és karai a fesztiválokon is bemutatkoznak.

A PTE karai

Állam- és Jogtudományi Kar
Általános Orvostudományi Kar
Bölcsészettudományi Kar
Egészségtudományi Kar
Gyógyszerésztudományi Kar
Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar
Közgazdaságtudományi Kar
Művészeti Kar
Műszaki és Informatikai Kar
Természettudományi Kar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában