Mianmari háborús bűncselekmények

2022.09.13. 15:24

A Facebook hatalmas mennyiségű információt szolgáltatott az ENSZ-nek

A Facebook több millió tételnyi információt szolgáltatott, amely alátámaszthatja a Mianmarban elkövetett, háborús bűncselekményekkel és népirtással kapcsolatos vádakat – közölte hétfőn az ENSZ vizsgálói csoportja Genfben.

Mianmari rohingja menekült családok átkelnek a bangladesi Naf folyón, Palongkhali térségében 2017. október 9-én. Az augusztus 25-i arakáni erõszakhullám elõl több mint félmillió muszlim rohingja menekült el a többségében buddhisták lakta Mianmarból.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: ABIR ABDULLAH

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsa által 2018-ban létrehozott úgynevezett Mianmari Független Vizsgálói Mechanizmus (IIMM) célja felépíteni egy vádeljárást országos, regionális, vagy nemzetközi bíróság előtt a délkelet-ázsiai országban elkövetett állítólagos atrocitások miatt.

Nicholas Koumjian, a mianmari ügyek kivizsgálását irányító emberi jogi ENSZ-megbízott szerint

a Facebook a hálózatokról és felhasználói fiókokból eltávolított többmillió tételt osztott meg a mechanizmussal, mert azok nem képviselték a cég értékeit.

A Facebook egyelőre nem reagált a megkeresésekre az ügyben, bár korábban már megerősítette, hogy együttműködik az IIMM-mel. 2018-ban az ENSZ vizsgálati csoportja azt állította, hogy a közösségi platformon erőszakot szító gyűlöletbeszédet terjesztettek. A Facebook válaszul jelezte, hogy dolgozik az ilyen tartalmak kiszűrésén.

Koumjian szerint a Facebooktól és több mint kétszáz egyéb forrásból származó információkkal az IIMM összeállított hatvanhét „bizonyíték és elemzési csomagot”, amelyeket meg akar osztani az igazságügyi hatóságokkal, ideértve a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) és az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát (ICJ).

Mianmarral szemben mindkét törvényszéken eljárás indult a rohingja muszlim kisebbség ellen 2017-ben Arakán államban végrehajtott katonai művelettel összefüggésben, ami miatt a muszlim vallású kisebbség csaknem 750 ezer tagja menekült el a szomszédos Bangladesbe. A buddhista többségű délkelet-ázsiai állam tagadja, hogy népirtást követett volna el és arra hivatkozik, hogy törvényesen lépett fel rendőrségi ellenőrzőpontokra támadó szélsőségesek ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!