Ezotéria

2010.05.12. 09:41

Hogyan dolgozik a csontkovács?

Egy erőteljes rántás, egy roppanás, és megszűnik a fájdalom. Valahogy így mesélik azok, akik jártak már csontkovácsnál. De a kiropraktikus nem így kezel. A kiropraktika szó görög eredetű: chiros kezet jelent, praktos pedig cselekedni, gyakorolni.

Astronet.hu

A kíméletes és fájdalommentes kezelés során célzott nyomást gyakorol a gerincoszlopra, a medencére vagy a koponyára. A nyomással visszatolja helyére a némileg elmozdult csigolyákat, vagy megszünteti azokat az agyi feszültségeket, melyet különféle idegi ingerületek okoznak.

Belső szervek is károsodhatnak


A nyomásos kezelési technika során a hát, a derék, a csípő feszültsége és fájdalmai eltűnnek, és ugyanígy jól kezelhetőek bizonyos fejfájásos, szédüléses panaszok is. De a kiropraktika – hívei szerint – még ennél is többet tud: akár a gyomorfekély is megelőzhető általa! Ugyanis ha a gerincoszlop merevsége hosszabb időszak alatt állandósul, az izomfeszüléshez, fájdalomhoz, s a belső szervek működési zavarához vezet.

<billboard>

Ennek oka, hogy az idegek a csigolyák közül, a gerincvelőből lépnek ki és a megfelelő szervekhez vagy testrészekhez vezetnek. Így például ha egy olyan részen merevültek el a csigolyák, ahonnan a gyomorba vezető ideg lép ki, az a gyomorsavtermelésre is kihat. Következménye gyomorégés, súlyos esetben gyomorfekély. Menstruációs, illetve emésztési zavarokat is gyakran okoz az ágyékcsigolya elmerevülés.

Egy rántás helyett lágy mozdulatok


Minden kezelést alapos kivizsgálás előz meg. A kiropraktikus elemzi a páciens tartását, járását, mozgását; mennyire tudja elfordítani különböző testrészeit; megvizsgálja ízületeit.

Csak ez után következik a kezelés:
az érintett, fájdalmas ízületet mindig csak egy picit fordítja, nyomja vagy húzza tovább, mint amennyire magától is menne.

Közben néha ijesztő roppanás hallatszik: ropog az ízület, de ez nem baj, sőt! – mondják a hozzáértők. A magyarázat pedig: az elmerevült csigolya környezetében vákuum keletkezik, s a roppanás azt jelzi, hogy feloldódott a blokád. Amint az ízület eredeti funkciója helyreállt, az idegek és a kapcsolt szervek is megnyugodnak. A legtöbb esetben 5-10 kezelés elég a bajok orvoslására.

Kapcsolódó anyagok 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!