Bulvár-celeb

2024.02.20. 04:05

Zsugorodik a hold: erre figyelmeztet a NASA

A hold mindig nagy hatással volt a földi életre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: AstroStar

Minthogy a Föld bolygó holdja nagyrészt földi anyagokból származik és egy szilárd anyagcsomónak tekinthető, a felszíne folyamatos kopásnak van kitéve. Habár holdunk a naprendszer egyik óriásholdjának tekinthető, és az ötödik legnagyobb hold a naprendszerben (csak a Jupiter négy nagyobb holdja előzi meg), a tudósok észrevettek egy problémát. Már korábban felfedezték, hogy különféle okok miatt a felszíne folyamatosan kopik, éppen emiatt az elmúlt néhány száz millió évben körülbelül 14 métert zsugorodott. Ezzel kapcsolatban derültek ki részletek.

A hold mindig nagy hatással volt a földi életre. Nem véletlen, hogy az ős- és az ókorban istenként tekintettek rá, amely jelentős befolyással bírt az apályra és a dagályra, a földművelésre, de még az emberek lelki- és egészségügyi állapotára is. A hold változása mindazonáltal jelentős kérdéseket vet fel. A tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy ez nagy befolyással bír a különféle űrmissziókra és az asztronauták műveleteire. Az űrben végzett munkálatok során ugyanis a holdnak központi szerepe van, ennek változása, illetve az egyre gyakoribb a holdcsuszamlások és felszíni mozgások nehezítik a munkákat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ez súlyos következményekkel járhat. Ismeretes ugyanis, hogy a Föld nem lesz az idők végezetéig lakható bolygó. Sok-sok év múlva olyannyira felforrósodik, hogy már nem maradhat meg rajta az életnek semmilyen formája, végül a Nap elnyeli a bolygót. 

Ezt az emberiség nem szeretné megvárni, éppen ezért az űrkutatások egyik legfontosabb célkitűzése az élhető bolygó keresése. Ha azonban a hold változik, akkor a jövőbeli emberi kolóniák mentése és telepítése is nehézségekbe ütközhet – írja a Mirror nyomán a Bors.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában