a fizetésen túl

2018.04.09. 08:54

Egyre fontosabb a családbarát munkahely és a szabadidő

Nem feltétlenül nyugati bér kell a dolgozók itthon tartásához.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Prostock-studio

A munkavállalóknak itthon is egyre fontosabb, hogy megfelelő bér mellett családbarát intézkedésekkel és több szabadidővel honorálja tevékenységüket a munkaadó.

Nyugat-Európában egy bizonyos havi keresetet elérve a szabadidő jellemzően már fontosabb a pénznél – közölte a Világgazdasággal Ács László, a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. volt HR-igazgatója. A lap azt írja: Franciaországban már 2000 óta számos ágazatban 35 órás a munkahét, Németországban pedig az idén vívtak kemény csatákat a szakszervezetek a munkáltatókkal, több hétig sztrájkoltak is, végül februárra kiharcolták, hogy az eddigi 35 óra helyett már egyes régiókban a munkavállaló kérésére ennél kevesebb órában is lehessen dolgozni.

A kieső időre jutó fizetés egy részét a vállalat kompenzálja is.

Ács László szerint hazánkban külön kell választani a családbarát támogatások szempontjából az úgynevezett fehérgalléros (szellemi) munkavállalókat a kékgalléros (fizikai) dolgozóktól. Előbbieknél már általános a rugalmas munkaidő, a home office (otthoni munkavégzés), és egyre gyakoribb a négynapos munkahét is. Ez a munkarend a munkaadóknak is érdekük, mert a munkaerőhiány miatt egyre nehezebben jutnak magasan képzett alkalmazotthoz, azaz a már meglévő, értékes munkaerőt meg kell tartani. Ezért dolgozhatnak részmunkaidőben a kisgyermekes anyák a multiknál is.

A rugalmas vagy családbarát intézkedéseket már jóval nehezebb megvalósítani a három műszakos munkarendben dolgozó kékgallérosoknál, de például orvosi vizsgálat vagy magánéleti probléma esetén őket is elengedik a munkahelyről úgy, hogy nem kell szabadságot kivenniük. Lehet nekik kedvezni családi napi programokkal, cafe­teriajuttatásokkal, illetve a gyer­­mekeiknek kínált munkahelyi bölcsődével, óvodával.

Borítókép: Illusztráció

Prostock-studio / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában