Hagyomány és megújulás

2024.03.20. 14:08

Szakmai nyílt napot tartott a Hagyományok Háza

Kreatív gondolkodásra és hatékony cselekvésre van szükség a kultúra minden területén ahhoz, hogy megtaláljuk azokat az értékközvetítési módokat, amelyek a kulturális örökséget felragyogtatják – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kedden, Budapesten.

Tizenhárom szekcióülésen cserélhettek eszmét a Hagyományok Háza szakmai nyílt napjának részvevői

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Hrotkó Bálint

Závogyán Magdolna a Hagyományok Háza első szakmai nyílt napján tartott megnyitóbeszédében kifejtette, hogy a megváltozott tanulási, művelődési és fogyasztói attitűdök a néhány évtizeddel ezelőtti előrejelzésekhez képest intenzívebben vannak jelen a hagyományőrzésben és a kultúra más területein is. „Az értékek maguk nem igényelnek felülvizsgálatot, megújítást, közvetítésük módja azonban igen” – emelte ki.

A Hagyományok Háza szakmai nyílt napjának résztvevői
A Hagyományok Háza szakmai nyílt napjának résztvevői
Fotó: Hrotkó Bálint / Forrás: Hagyományok Háza

Úgy vélte, tartalom és forma kettősségében kell a megújulást keresni, és e két fogalom definiálása, szétválasztása az egyik legfontosabb feladat. „A következtetések gyors levonására való készség így napjainkban az intézményi megmaradás és a fejlődés zálogává vált, a napi szintű innováció, a rendszerben és hálózatépítésben való gondolkodás pedig alapkövetelmény lett” – emelte ki.

Závogyán Magdolna elismerését fejezte ki a Hagyományok Házának a szakmai nyílt nap megszervezéséért, hiszen – mint mondta – az együttgondolkodás, a tapasztalatcsere, a tervszerűen összefogott munka és a folyamatos tanulás nem megkerülhető.

Kiemelte, hogy következetes szakterületi, valamint intézményi stratégia, szakmai vízió és intenzív együttműködés, kölcsönös visszacsatolás nélkül rengeteg értékes alkotó energia vész kárba, ezért a mostani nyílt nap megerősítés lehet mind a vendéglátó Hagyományok Háza, mind a programok résztvevői számára abban, hogy a kulturális szektorban dolgozóknak közösségként kell tekinteniük magukra.

A hagyományőrző terület tulajdonképpen a nemzet merevlemeze, szakemberei az élő kulturális emlékezet bátor zászlóvivői

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a 21. század kihívásaival a hagyományőrzés, a népművészet és a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereknek, intézményeknek és intézményrendszernek szembe kell nézniük és meg kell találniuk saját válaszaikat.

Legfőbb célunk nemzeti identitásunk megfogalmazása és megőrzése a jövő generációi számára. Hisszük, hogy az identitás megőrzése nem lehetséges másképp, mint gyökereink, múltunk alapos és tudományos igényű megismerésén, megértésén és a mai keretek között történő bemutatásán keresztül

– emelte ki. Hozzátette: a nyílt napon résztvevő szakemberek munkája és a változatos, modern kori kihívásokra adott szakmai válaszuk a megtartó erő forrása lehet.

Kiemelte: a szaktárca ezekre a megújítási folyamatokra épít, amikor a szakmával együttműködve szakterületi stratégiában gondolkodik. „A jövő az innovatív megoldásokat alkalmazandó komplex szemléletmódé, a fokozatosan erősödő és egyre intenzívebbé váló együttműködéseké, valamint az olyan vezetői és szakmai hozzáállásé, amely ezt a küldetést magáénak tekinti.”

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója
Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója a rendezvényen            
Fotó: Hrotkó Bálint / Forrás: Hagyományok Háza

Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója előadásában bemutatta a megújult Hagyományok Háza küldetését, stratégiáját és változásait, majd megkezdődött az egész napos rendezvény, amelynek keretében a résztvevők szekcióüléseken és élményprogramokon keresztül nyerhettek betekintést az intézmény tevékenységeibe, eredményeibe, az elmúlt évek változásaiba és a szervezeti átalakulásba.

A Hagyományok Háza első szakmai nyílt napja a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című előadásával zárult.

A Hagyományok Háza megújult honlapját IDE KATTINTVA éri el, az intézmény impozáns épületét és új logóját pedig ebben a rövid videóban tudja megtekinteni:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában