Bejelentés

2023.06.21. 16:46

Milák Kristóf nem indul a fukuokai vb-n

Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó nem indul júliusban a Fukuokában sorra kerülő világbajnokságon – közölte az MTI. Milák Kristóf edzője, Virth Balázs szerint most többet ér az, ha az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó lelkileg feltöltődik. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szintén úgy nyilatkozott, hogy a magyar úszás és a magyar sport többet ér azzal, ha a világbajnoki szereplést lemondó Milák ezen a nyáron erőt és motivációt gyűjt, a sportolóra nem lehet nyerőautomataként tekinteni.

MW

A későbbi győztes Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

Nagyon nehéz szívvel hoztam egy döntést, amit szeretnék megosztani mindenkivel, aki szereti az úszást, és az elmúlt években szurkolt nekem és társaimnak a különböző versenyeken. Nem indulok a júliusi fukuokai világbajnokságon - bármennyire is szeretném folytatni a 2016-ban kezdődött győzelmi sorozatomat, jelenleg sem fizikálisan, sem mentálisan nem vagyok azon a szinten, hogy ott legyek a világ legjobbjai között

– olvasható a Honvéd 23 éves versenyzőjének nyilatkozata a klub közösségi oldalán és a magyar szövetség tájékoztatásában.

Milák saját bevallása szerint maga is keresi a kielégítő választ, miért alakult így, viszont pontosan érzékeli, hogy meg sem tudta közelíteni teljesítőképessége száz százalékát, ami a csúcsteljesítményhez elengedhetetlen.

Én pedig nem szeretem beérni kevesebbel. Ez most egy nagyon mély hullámvölgy, viszont szeretném hangsúlyozni, hogy mindez nem párosul semmiféle kétségbeeséssel. Elfogadtam, és őszintén remélem, mindenki más is el tudja fogadni, hogy egy sportoló pályafutásában adódhat ilyen periódus, amikor hátra kell lépnie, újra fel kell töltődnie, hogy aztán ismét készen álljon a legnagyobb kihívásokra

 – hangsúlyozta Milák, aki kedvenc számában, 200 méter pillangón napra pontosan egy éve döntötte meg saját világcsúcsát a budapesti világbajnokságon.

Milák leszögezte, továbbra is kész eleget tenni az élsportolók adminisztratív és egyéb kötelezettségeinek. 

Előtte álló feladatként azt jelölte meg, hogy a nyarat átgondolt, minőségi pihenéssel töltse annak érdekében, hogy szeptembertől energikusabban, tudatosabban, még jobb hozzáállással végezhesse az edzéseket, így ismét elérje azt a szintet, amit mindenki megszokhatott tőle.

Az úszó hálás edzőinek, Virth Balázsnak és Zala Györgynek, illetve a magyar szövetségnek és a Honvéd vezetőinek, mert minden segítséget megadtak neki ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban kikeveredjen ebből a helyzetből, és készen álljon a világbajnokságra. Ezért "iszonyúan" sajnálja, hogy ezen a nyáron nem lesz ott a medencében.

"Ne féltsetek: hamarosan visszatérek!" – zárta sorait Milák.

Milák a 2017-es, budapesti világbajnokságon 100 méter pillangón szerzett ezüstérmével robbant be a felnőtt mezőnybe, fő száma ugyanakkor a 200 méter lett, amelyben 2018 óta gyakorlatilag egyeduralkodó. Pályafutása első csúcspontjaként 2019-ben a kvangdzsui világbajnokságon a legendás Michael Phelps tízéves világcsúcsát megjavítva nyert aranyérmet, majd 2021-ben a tokiói olimpián is simán győzött, míg 100 méteren Európa-csúccsal lett második. Tavaly pedig a hazai rendezésű világbajnokságon a Duna Arénában tovább javította világrekordját (1:50.34), illetve ezen a viadalon 100 méter pillangón is világbajnoki címet nyert.

Virth: Milák nemcsak úszó, hanem ember is

A világbajnoki szereplést lemondó Milák Kristóf edzője, Virth Balázs szerint most többet ér az, ha az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó lelkileg feltöltődik.

Áprilisban az országos bajnokságon szenzációs, 1:52 perces időt úszott 200 méter pillangón, nagyon jó önbizalom-növelő verseny volt, ami után kapott néhány nap pihenőt, ezt követően viszont azt mondta, mentálisan kissé elfáradt

– nyilatkozta az MTI-nek a szakember. Hozzátette, amióta a 23 éves klasszis 2017-ben berobbant a felnőtt mezőnybe, folyamatosan hoznia kellett és hozta is az eredményeket, ami óriási nyomással jár.

Virth megjegyezte, a tokiói olimpiát követően jól sikerült az edzőváltás - ekkor váltotta Selmeci Attilát -, ugyanis tavaly "parádés évet" zártak, hiszen a hazai rendezésű világbajnokságon és a római Európa-bajnokságon is kiválóan szerepelt Milák, utóbbi viadalon azonban rengeteg számot vállalva elment a teljesítőképessége határáig.

Ő nemcsak úszó, hanem ember is. Amikor érzékeltem, hogy ez lehet a vége, akkor jeleztem neki, bárhogyan is dönt, én támogatom, és amikor készen áll, én ott leszek. Most azt gondolom, többet érünk azzal, hogy lelkileg feltöltődik és szeptemberben megcélozzuk a következő évet 

– fogalmazott Virth Balázs.

Wladár szerint nem lehet Milákot nyerőautomatának tekinteni

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint többet nyer azzal a magyar úszás és a magyar sport, ha a világbajnoki szereplést lemondó Milák Kristóf ezen a nyáron erőt és motivációt gyűjt.

Ma, június 21-én van pontosan egy éve, hogy újabb elképesztő világrekordot úszott itt, a szemünk előtt a budapesti világbajnokságon. Akkor istenítettük, a tenyerünkön hordtuk - épp ezért most, amikor gondjai vannak, segítő kezet kell nyújtanunk neki, nem ellökni, hanem átölelni és megvédeni, hiszen tudjuk, sokak számára az élsportoló csak addig számít, amíg szállítja az eredményeket

 – jelentette ki az MTI-hez eljuttatott közleményben a sportvezető az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszóról, akit nemcsak a magyar, hanem a világ úszósportjának egyik legnagyobb értékének nevezett.

Wladár úgy vélte, Miláknak azért kell kicsit megállnia és erőt gyűjtenie, hogy jövőre, amikor egyszerre lesz olimpia, világbajnokság és Európa-bajnokság, ismét azt nyújtsa, amire kizárólag ő képes.

 Elárulta, mások mellett ő és Sós Csaba szövetségi kapitány az elmúlt hetekben rengeteget beszélgettek vele annak érdekében, hátha sikerül visszaterelni a medencébe.

Ám be kellett látnunk, közös érdek, hogy most pihenjen, töltődjék, még ha ez komolyan érinti is sportágunk eredményességét, többek között a gyorsváltóink esélyeit. Mégsem lehet egy ilyen fantasztikus sportolót nyerőautomatának tekinteni. El kell fogadjuk, hogy emberből van ő is, bármennyire is tűnt emberfelettinek mindaz, amit eddig produkált

– fogalmazott a versenyzőként olimpiai bajnok Wladár Sándor.

 A MÚSZ elnöke kijelentette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Milák 2024-ben ismét ott legyen a világ legjobbjai között, hiszen "képességei alapján a legnagyobb legendák közé emelkedhet idővel".

Épp ezért fogadjuk el: többet nyer azzal a magyar úszás és a magyar sport, hogy Kristóf ezen a nyáron erőt és motivációt gyűjt, hogy aztán újjászületve álljon ismét edzésbe szeptember elején

 – zárta sorait Wladár.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában