Harmadik Kor Egyeteme

2018.10.17. 18:10

Időskorban is meg kell őrizni az aktivitást

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Harmadik Kor Egyeteme soron következő előadását Király Gabriella pszichológus, tudományos munkatárs tartotta a közelmúltban Pakson, a polgármesteri hivatal nagytermében. A téma az aktív időskor pszichológiája volt.

Mára megdőlt az a tétel, hogy az idősek nem képesek vitális életre, és hogy az életkoruk határozza meg a szellemi teljesítőképességüket. A szakemberek szerint az időskornak ugyanúgy megvannak a fejlődéslélektani szakaszai, mint bármely más életkornak, mondta az előadó. Király Gabriella Gustav Jung svájci pszichiátert, az analitikus pszichológia megteremtőjét idézte, amikor azt mondta, az emberi életnek is megvannak a szakaszai: napfelkelte, delelő és naplemente. Ez utóbbinak is vannak pozitív vonatkozásai. Rég megdőlt ugyanis az a tétel, hogy öregként már nem lehet például új ismereteket elsajátítani.

Ha az idősek úgy élik mindennapjaikat, hogy van még tennivalójuk, akkor beérik életük munkájának gyümölcse. Ha rend van körülöttük, mert rendbe teszik a dolgaikat, akkor nyugodt és szép lehet az időskoruk.

El kell fogadni

A mai kultúránk nem igazán kedvez az idősebb generációnak, mondta az előadó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az aktív korban lévő idősebb korosztály ne találja meg a maga szerepét. Az, aki nem tudja elfogadni, hogy elmúltak az évek, és ezzel együtt a fiatalsága is, és csak a múlton mereng, az megfosztja magát attól, hogy a jelenben jól érezze magát. Új célokat kell keresni, és átadni a tapasztalatokat a fiataloknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában