Felfüggesztették az iskolai oltásokat

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Felfüggeszti a Nemzeti Népegészségügyi Központ az idei évi, március-április hónapban esedékes iskolai kampányoltások beadatását. Az új koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarendet vezettek be. Kormányhatározat szól arról, hogy március tizenhatodikától az iskolákban a nevelést, oktatást tantermen kívüli digitális munkarendben szervezik. Azt is ismertették, hogy a kampányoltások végzésének új időpontjáról, illetve a szükséges intézkedésekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ a későbbiekben ad tájékoztatást.

A háziorvosokat mindemellett különféle hasznos tanácsokkal látták el. Hangsúlyozták, hogy az életkorhoz kötött kötelező folyamatos oltások végzése továbbra is kiemelt fontosságú. Felhívták a figyelmüket arra, hogy a védőoltásokat végző orvosok szakmai szervezetének javaslataival értenek egyet a jelenlegi helyzetben. Így a védőoltások beadásakor a következő fontos szempontokat kell figyelembe venniük.

Először is, mint írják, az életkorhoz kötött kötelező oltások beadásának elhalasztása nem indokolt. Sőt fontosnak ítélik az egyéni védelem biztosítását a csecsemők és a kisgyermekek számára, továbbá meghatározott betegségek esetén a nyájimmunitás fenntartását a lakosság körében.

Az oltások beadásához szükséges megfelelő körülmények elősegítésében is javaslatokat adtak a számukra.

A tájékoztatójukban ugyanis arra is felhívják a háziorvosok figyelmét, hogy jelentősen csökkenthető a váróteremben történő találkozások száma a védőoltások megfelelő szervezésével. Annak pedig egyik feltétele az időbeli ütemezés, pontos időpont megadásával. Azt ajánlották a számukra, hogy lehetőleg egy szülő, gondviselő legyen jelen a gyermekkel. A kötelező és az ajánlott oltásokat pedig célszerű ugyanazon megjelenés alkalmával beadniuk. A háziorvosoknak mindezek mellett térben vagy időben el kell különíteniük a betegrendelés és az egészséges gyermekek ellátását.

A tanácsadó, a rendelő várójában emellett biztosítaniuk kell a szükséges kézfertőtlenítés lehetőségét. Gondoskodniuk kell még a gyakran használt tárgyak fertőtlenítőszeres takarításáról és a gyakori szellőztetésről, valamint a rendelőben be kell tartaniuk az infekciókontroll-szabályokat.

Az életkorhoz kötött kötelező és önkéntes védőoltások végzésével kapcsolatban a háziorvosokat Tolna megyében a Népegészségügyi Főosztály tájékoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában