válások

2020.06.29. 11:30

Szenvedélybetegség, hűtlenség és erőszak a leggyakoribb okok

A statisztikák szerint Magyarországon a házaspárok válásának leggyakoribb okai közé a szenvedélybetegség, a bántalmazás, a hűtlenség, a kibékíthetetlen ellentétek sorolhatóak, mondta lapunknak Bozzay Cecília családi és párkapcsolati mediátor.

20200603 k Bozzay Cecília családi és párkapcsolati mediátor, mentálhigiénés szakember-jelölt, komplex művészeti terapeuta beszélt arról, miként bocsátható meg a hűtlenség és építhető újjá a házasság Makovics Kornél fotója Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A szakember szerint ahány pár, annyiféle eset, hiszen mi magunk, emberek is valamennyien egyediek, különbözőek vagyunk. Különféle családokból származunk, és ezeknek az összeillesztésekor, egy pár összecsiszolódásakor keletkeznek sérülések, konfliktusok.

– Az kezdeményezi a válást, aki a kapcsolatában lévő állandósult konfliktusos, feszült helyzetet nem tudja tovább elviselni. A rengeteg negatív érzelem, a visszautasítottság, elveszettség élménye dúsulva a saját egykori negatív élményekkel, gyakran átcsapnak dühbe és haragba. Ha ezek az érzelmek megjelennek, az már jó jel a szakember számára, ugyanis ott elkezdődik valamiféle feszültségoldás, kimondódnak fájdalmak, érzelmek, nehéz gondolatok. Ezen a ponton a mediátor, terapeuta be tud avatkozni és segít változtatni. Itt jön az a krízisbeli fordulópont, amikor a pár tagjainak útja vezethet a válás felé vagy a megértett, egymást elfogadó, megbocsátó, egymást megismerni akaró, „gyógyuló” társ­kapcsolat felé – mondta Bozzay Cecília.

Amikor azonban a változtatási és tanulási szándék nincs meg a pár és a család tagjaiban, akkor sajnos egyértelmű út vezet a szétválás, vagy a család konfliktusokkal terhelt életének fennmaradása felé. Ha a házaspár tagjai egyértelműen meghozták a döntésüket, hogy különválnak, érdemes szem előtt tartaniuk a válási mediáció különleges és sajátos segítő szándékát, célját, ami a két fél közti korrekt kapcsolat kialakulásának segítése, fenntartása, a válási folyamat mint pereskedési folyamat egyszerűbbé tétele. A válás mint érzelmi, gyászfolyamat mind a pár tagjaiban, mind a gyermekeikben könnyebben menjen végbe.

Száz éve még kevesen váltak

A statisztikai adatok szerint az 1900-as évek elejétől évente körülbelül ezren váltak, a világháborúk idején ez a szám megháromszorozódott. A nyolcvanas évek vége felé már húsz-harmincezer válást tartottak nyilván évente. A 2014-es adatok a válások számának csökkenését, a házasuló kedv növekedését mutatják. Korábban fiatalabb korban házasodtak és a harmincas éveikben váltak a párok, jelenleg pedig később házasodnak, és az esetek negyven százalékában a negyvenes éveik végén járók döntenek a különválás mellett. Érdekes, ha a férjnek magasabb a végzettsége, a válások száma húsz százalékkal csökkent, ha a feleség rendelkezik magasabb iskolai végzettséggel, akkor nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában