töltött káposzta

2021.05.06. 07:00

A legkisebb Tolna megyei falut vette célba a Gasztromegye

A legkisebb Tolna megyei településen járt a Gasztro­megye című főzőműsor. A megyei önkormányzat és a Civil Legátus egyesület közös kisfilm sorozata ezúttal Murgát vette célkeresztbe.

Tóth Róbert

Fotó: Makovics Kornél

A Gasztromegye című főzőműsor-sorozat tizenegyedik adása ismét felsorakoztatta azon értékeket, amelyek egy-egy közösség múltját és jelenét határozzák meg. Mindebből illetve egy páratlan murgai töltött káposztából adott ízelítőt a műsor.

A nyitó képsorok sok mindent elárultak arról, hogyan telik egy kis település dolgos hétköznapja. A csekély lélekszámból nem érdemes arra következtetni, hogy a feladatokból is kevesebb jut. Ezt bizonyítja a már negyedik ciklusát töltő polgármester, Felkl Márton ügyködése is. Ugyanis a falu első emberét éppen a vetés előkészületei közben lepte meg a műsorvezető. Az elmaradhatatlannak hitt traktorozásra végül mégsem került sor, hiszen a művelődési házban már mindent felsorakoztattak a főzéshez.

Aki nem tudná, hogy a község lakosai alig tesznek ki hatvan főt, bizonyára csak névrokonságot sejtene a polgármester és a főzésben közreműködő Felklné Pákozdi Márta között. Természetesen nem csak véletlenről van szó: Márta a polgármester felesége, egyben alpolgármester. Alighanem kevés ilyen szituáció adódik a megyében vagy az országban, mindenesetre a látottak alapján úgy ítéljük, hogy a falu ügyei jó kezekben vannak a Felkl házaspárnál.

Ami a körömágyon készült töltött káposzta összetevőit illeti: sertésköröm, savanyú káposzta, darált sertéshús, tojás, rizs, fokhagyma és hagyma képezik a fő alapanyagokat. Ízesítéshez sót, borsot és paprikát használtak. Nem elsősorban murgai, inkább sváb szokás, hogy sűrített paradicsomot is tesznek ehhez az ételhez, ami nem mellesleg Márta kamrájából került elő. A három-négy órás főzési idő pedig pont elegendő volt ahhoz, hogy feltérképezzék a falu értékeit.

A következő snittben már a polgármester mesélt arról, milyen fejlesztéseket valósítanak meg. Kiderült, hogy közvilágítást korszerűsítenek, falubuszt szereztek be, és a járda felújítására is sor kerül. Persze további tervek is kilátásba kerülnek, ami szépen jelzi, hogy a kis falu fennmaradása, mi több gyarapodása a kollektíva szívügye. Egyesület is működik, amely találó módon a „tíz fecske program” megvalósítását tűzte ki céljául. A kerámiából készült fecskefészkek a madarak otthonteremtését szolgálják, így a szúnyoggyérítés ezután még természetesebb módon történhet – mesélték.

– Ha én fecske lennék, elnyerné a tetszésemet – jegyezte meg a madárlak kapcsán Vizin Balázs műsorvezető, aki maga is beszállt egy fészek felszerelésébe.

Nem csupán az egyesület folytat értékteremtő tevékenységet. Az alkotó kollektíva tagja például Ágoston-Papp Mónika keramikusmester, Pauló Gergő biogazdálkodó vagy dr. Balogh Margit helytörténész is, akik ugyancsak szívvel-lélekkel végzik munkájukat. Utóbbit a falu „szeretetteljes emberközpontúsága” ragadta meg, ezért is telepedett le a család. Később Murga történetének jeles épületét, a kántortanítói lakot is megvásárolták, mint közismerten a legrégebbi épületet, amely egyben Gömbös Gyula egykori miniszterelnök szülőháza is.

A murgai látogatáson készült kisfilm premierjét április 30-án tartották, ha lemaradtak volna, ide kattintva megnézhetik. A soron következő epizód Kapospulát mutatja be a gasztronómia tükrén keresztül, s persze a helyiek kincseit is megismertetve a nézőkkel.

Borítóképünkön: Felklné Pákozdi Márta szakértő irányítása mellett keverte Vizin Balázs műsorvezető a húsgombócok alapanyagát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában