Családi Autómentes Nap

2021.09.26. 11:00

Tizenegyedszer tekertek a fenntartható jövőért Szekszárdon

Biciklisek és biciklik töltötték meg szombaton délelőtt Szekszárdon a Garay teret. A város, a Szekszárdi Klímakör, a Szőlő-Szem Mozgalom, a Zöldtárs Alapítvány és az M-Digit Kft. tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Családi Autómentes Napot.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Ez kapcsolódott az Európai Mobilitási Héthez, amely az Európai Bizottság fenntartható városi mobilitással foglalkozó éves kezdeményezése 2002 óta. Ebben felkérték az európai városokat, hogy fordítsanak szeptember közepén egy hetet a fenntartható mobilitásra. Ez idén hivatalosan szeptember 16-án kezdődött és 22-én, az autómentes nappal zárult, de Szekszárdon, nyilván az Őszi Fesztivál miatt, egy hetet késett. Így gyönyörű, nyarat idéző időben került sor erre. A téren a biciklistákat szakemberek várták, akik segítettek az öt, illetve tíz kilométeres kerékpárútra indulók járműveit kifogástalan állapotba hozni. Olajozták, beállították a láncot, meghúzták a csavarokat, vizsgálták a féket és sok bicikli kerekét felpumpálták. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai pedig a kerékpárok és gazdáik biztonságát szolgáló BikeSafe program keretében átnézték a járműveket, hogy minden rendben van-e, s negyedszáz alkalommal elkészítették a biciklik fényképes törzskönyvét.

A több száz résztvevőt Gyurkovics János alpolgármester köszöntötte a város nevében. Az idei Autómentes Nap mottója, mondta, a fenntartható közlekedés, a biztonság és az egészség jegyében. Ennek szellemében zajlik ez a program. Ösztönözve arra, hogy szálljunk ki az autóból, nem csak azért, mert utak már gyakorta zsúfoltak, hanem, mert a kerékpár amellett, hogy kevesebb helyet foglal el, segíti az egészséges testmozgást is.

A Családi Autómentes Nap egyik szervezője, Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke később mindezt megerősítette, mikor elmondta, hogy az autók minden liter gázolaj, benzin elégetésével, az oxigént fogyasztva, három kiló szén-dioxidot fújnak a levegőbe, ezzel jelentősen növelik az üvegházhatást, gyorsítva a globális felmelegedést, ami a klímaváltozást hozza magával. A káros tendenciának pedig jelentős mértékben, tizenöt százalékban az autók az okozói. Annak, hogy nyáron sorra dőltek a melegrekordok, s idén július átlaghőmérséklete magasabb volt, mint az elmúlt százhúsz év bármelyik hónapjáé.

A Garay térről fél tizenegykor indult déli irányba a 198 kerékpáros alkotta karaván. A majd ötszáz méteres sor útját a rendőrök biztosították. Jó volt látni, hogy az autósok most nem mérgelődtek, sokan integettek a bicikliseknek. A csatári körforgalomnál elfordulva, a Tartsay utcán át a vasútállomásig együtt haladt a csapat, majd innen az 5 kilométeres útra vállalkozók a Hunyadi utcán át jöttek a Babits Kulturális Központ előtti célba, akik kétszer ennyit kerekeztek, mentek tovább a volt Opel üzletházig, s onnan a Babitsig.

A célban az Eckert Családi Gazdasága almával, a Civil Kerekasztal pedig ásványvízzel várta a beérkezőket. S mint korábban, így az idén is volt győztes csapata a Családi Autómentes Napnak. Ebben az évben is legtöbb résztvevővel a PTE gyakorlóiskolájának egyik osztálya lett az első. A kisdiákok hozták magukkal a testvéreket, barátokat, s így összesen ötvennyolcan indultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában