Gyógynövények, gyógyteák

2021.10.05. 14:00

Tolna megyében is sokan éltek a termesztésből

M. I.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az idei ősz hirtelen jött, és komoly lehűlésekkel kopogtatott az ajtónkon, ezért nem volt ideje felkészülni a szervezetünknek a betegségek ellen. A közelgő időszakban valószínűleg az eddiginél többen fáznak meg. Nagy segítség ilyenkor az ember számára a különböző gyógynövényekből készült teák fogyasztása, hiszen legtöbbje hatóanyagával akár a gyógyszereket is kiválthatja.

Szinte mindenki ismeri a legnépszerűbb és legkeresettebb gyógyteákat, a kamillát, bodzát, hársfavirágot és csipkebogyót. Ezeknek gyulladáscsökkentő, izzasztó és immunerősítő hatásuk van, amelyek támogatják a szervezetet a betegségek leküzdésében. Tolna megyében több településen, például a Hőgyész, Tolna vagy Nagydorog környékén élők egy része sokáig megélt abból, hogy különböző gyógyhatású növényeket termesztettek.

A nagydorogi gyógynövénygyűjtők elmondták, a rendszerváltás után sajnos a debreceni gyógyszergyár tulajdonost cserélt, és első dolguk az volt, hogy felszámolják a gyógynövénytermesztést. Addig kakukkfüvet vittek nekik, még a törzsbeszállítói minősítést is megkapták. Az új tulajdonos megszüntette ennek feldolgozását, így nem volt szükség a munkájukra. Ettől függetlenül még ma is sokan gyűjtenek gyógynövényeket.

– Régen nagyanyáink leszedték az érésben lévő gyógynövényeket a délelőtti órákban, mert addigra megszáradtak, és akkor a legerősebb a hatóanyag-tartalmuk – mondta a bátaszéki Simon Péterné, aki a mai napig gyűjti a kamillát, a hársfavirágot, a bodzát, a csipkebogyót, a csalánlevelet és a diófalevelet.

A csalán vizelethajtó, emésztést serkentő, és mindennemű reumatikus betegségre jó, a diólevél pedig nagyon sokoldalú, gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás ellen is hatásos. Borogatásként a szemgyulladást is gyógyítja. A gyűjtés során megmosni nem szabad egyiket sem, csak kiteríteni egy papírra vagy tiszta ruhára, majd szárítás után dobozokban, száraz helyen kell tárolni, mondta.

A gyógynövényteák nemcsak gyógyításra, de megelőzésre is kifejezetten ajánlottak. A méregtelenítő, az immunerősítő, a szíverősítő és a keringést segítő teák kifejezetten kúraként ajánlottak. Az egészségeseknek is érdemes évente egy kúrát alkalmazni.

Borítóképünkön: Megelőzés céljából is érdemes fogyasztani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában