Jeges fürdőzés

2022.02.07. 07:00

A gerjeni polgármester is megbarátkozott a téli Dunával

Az elején nem gondolta volna, hogy a csobbanók között lesz. Először apró tűszúrásokat érzett. Később felszabadultság töltötte el. Jövőre is ott lesz a próbán.

Szeri Árpád

Romhányi Károly a Vízkereszti kalandon hóban futott a Dunához Fotó: Molnár Gyula

Nemrég beszámoltunk arról a téli eseményről, amit a gerjeniek szerveztek: futottak a havas terepen és csobbantak a jeges Dunában. A dunai mártózást évről évre teljesíti Romhányi Károly, a község polgármestere is. 

Egy ismerőse adta az ötletet, amiből végül megszületett ez a különleges rendezvény. Elsőre még egyáltalán nem gondolta, hogy a csobbanók között lesz. De végül belátta, hogy ezt nem hagyhatja ki. 

– A legelső gondolatom az volt, hogy én biztos nem fogok bemenni a vízbe – idézte fel egykori önmagát. – Ahogy haladtunk előre az időben, egyre nyitottabbá váltam a kérdés iránt, és úgy voltam vele, hogy illik példát mutatni. Az pedig kuriózum, hogy egy polgármester egy ilyen típusú programon aktív résztvevőként van jelen. Szeretem a határaimat feszegetni, amit eddig jellemzően a munkában tettem, de most a szervezetem határait ismerhettem meg. 

Meglepő, de a polgármester nem tartozik az elkötelezett vízkedvelők közé. A Duna partján nőtt fel, de a vakációk idején soha nem az volt az első gondolata, hogy megmártózik a folyóban. Nem kedveli a jelentős hőmérséklet-különbséget: nyáron a levegő 40 fok, a víz 23-25 fok, a kettő között számára túl nagy a differencia. Ám a rendezvény napján, a vízparton állva azt érezte: eljött a pillanat, ahonnan már nincs visszaút. 

– Az első csobbanás valóban némileg olyan volt, mint amikor gyógy­kezelésre, például elektroterápiára megy az ember – elevenítette fel a máig meghatározó élményt. – A jeges vízben mintha apró tűszúrások értek volna. Nem volt fájdalmas, de bizsergett az egész bőröm. Azután elöntött az adrenalin és hatalmas felszabadulást éreztem. Örök emlék marad, hogy együtt teljesítettük ezt a nem mindennapi kihívást. Büszke vagyok arra, hogy aki vállalkozott a feladatra, azok közül senki sem fordult vissza a partról. Akik ott voltunk, azonnal egy közösséggé váltunk. 

Jótékony hatás

A 2019-ben megkezdett hagyomány óta Romhányi Károly érzi annak jótékony hatását is: jobb lett a hőérzete, s ha az élet úgy hozza, hidegebb vízben is bátran letusol. Azt is nyugtázta, hogy sokkal kevesebb légúti megbetegedése volt. Az sem elhanyagolható, hogy az évet egy ilyen mártózással indítva felfrissül az ember és lelkileg is feltöltődik. Ez pedig magabiztosságot, erőt ad az új kihívások idején. 

Felmerülhet a kérdés, hogy ha valaki ilyet próbát visszatérően teljesít, akkor utána már hobbija is lett-e a fagyos vízbe ugrás? Romhányi Károly nevetve mondta, hogy annyi ideje nincs, hogy ezt hetente megtegye. De volt rá példa, hogy télen Oroszországban járva, Szocsi partjainál gondolt egyet, és besétált a Fekete-tengerbe. 

A Duna vize ebben az évszakban és főleg januárban kétségkívül hidegebb, ezt nyilván számításba veszik azok, akik azon gondolkodnak, hogy jövőre Gerjenben egy téli fürdőzést csapjanak. Romhányi Károly mindenesetre várja a Vízkereszti kaland programra a bátor jelentkezőket és már most megígérte: természetesen ő maga is ott lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában