Az állatorvos válaszol

2022.05.24. 18:10

Gyógyítanak-e az állatok?

Napjainkban sokat beszélünk az állattartással járó felelősségről, ami nagyon helyes.

B. M.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Huszár Gábor

A kutya, a macska, vagy bármilyen más, társállattá avatott más állatfaj gondozást igényel, amihez pénzre és időre van szükség. Mindkettőt igen nagyra becsüljük, mert gyakran vagy egyikből, vagy a másikból kevés van. 

Másrészt, ritkán esik szó azokról az előnyökről, amivel az állattartás jár, mindarról a természetes köszönetről, amit a kedvenceink nyújtanak a gondoskodásért cserébe, csupán a létezésükkel és azzal, hogy az állati lélek tisztaságával viszonyulnak hozzánk – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc. A szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa így folytatta: az ember elméje gyakran a saját ellensége, sokszor túlbonyolítunk dolgokat, értelmetlen harcokat vívunk, nem ritkán képzelt ellenségekkel.

dr. Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos Fotó: MW

Az állati elme viszont csak a természetes szükségletek kielégítése érdekében működik, és amikor az állat például éppen nem éhes, szomjas, vagy nem keres szexuális partnert, akkor irigylésre méltó nyugalommal tölti az idejét, alszik, vagy játszik, normálisan reagál a környezetére, egyszóval, „csak” él. A nyugati civilizáció túlhajszolt és manapság folytonos rettegésben tartott embere megirigyelhetné az állati élet egyszerűségét, természetességét, amit társállataink gyakran még az általunk teremtett mesterséges környezetben is képesek megvalósítani.

Rajtunk múlik, hogy akarva-akaratlanul csak stresszeljük őket, vagy esetleg hagyjuk, hogy már puszta létezésükkel is gyógyítóan hassanak ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában