Allergia

2022.06.22. 15:30

A pázsitfű pollenje okoz tüneteket

Az idei pollenszezon átmeneti időszakában országosan viszonylag alacsony a pollenterhelés.

TN

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Novotni Ákos

Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk országosan a közepes-magas tartományban alakulhat. Szekszárdon a legutóbbi mérés szerint magas a koncentrációja, azaz mindenkinél tüneteket okoz, aki erre a pollenre allergiás. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan közepes, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé alacsony-közepes, míg a bálványfa, a ciprus- és tiszafafélék és a fenyőfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony.

Ugyanez a helyzet a tolnai megyeszékhelyen is. A lágyszárú allergének közül az útifű pollenkoncentrációja alacsony-közepes, míg a lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító ernyősvirágzatúak, kenderfélék, gyékény- és sásfélék pollenkoncentrációja országosan alacsony.  A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma a közepes-magas, a Cladosporiumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Előbbi viszont Szekszárdon a heves tüneteket okozó nagyon magas tartományba került, azaz jelentős mértékben szórja spóráit. 

Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy csökkentsük a fűpollen mennyiségét a füves területek rendszeres kaszálásával. Figyeljünk, hogy a vágás magassága 3-4 centiméter körüli legyen, mert ez elpusztíthatja a már növekvő növényeket, viszont a gyepet nem károsítja. Természetesen ez azt jelenti, hogy a júliustól allergiás tüneteket okozó parlagfüvet is irtani kell. A folyamatos kaszálással csökkenteni lehet a parlagfűpollen-terhelést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában