Egészséges életmód

2022.10.13. 14:00

A szűrés minden életkorban hasznos

A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája az idei évben a nagymányoki idősek napi rendezvényen vett részt, ahol egészségügyi állapotfelmérést és tanácsadást végeztek.

Farkas Eszter

A vérnyomás rendszeres mérését javasolt még otthon elvégezni. (Fotó: MW)

Szűrővizsgálatok végzése, igénybevétele minden életkorban javasolt – különösen érvényes ez persze az idősebb korosztály esetében. Van néhány otthon is elvégezhető vizsgálat, melyek alkalmazásával nyomon követhetjük egészségi állapotunkat.

Az idősek esetében is fontos, hogy figyelemmel kísérjék a testtömegük változását, melyet egy egyszerű személymérleg segítségével könnyen megtehetnek. Ajánlott mindig ugyanabban az időben – lehetőleg reggel, az illemhely használata után, ruha nélkül mérni magunkat. A testsúlyunk feletti kontroll segít megakadályozni a túlsúly és az elhízás kialakulását, mely további kockázati tényezőket rejt magában, mint például a cukorbetegséget, szív-érrendszeri betegséget vagy egyes daganatos megbetegedéseket. 

– Az idősek napján tápláltságiállapot-felmérést és a testanalízis mellett vérnyomásmérést, vércukor- és húgysavszintmérést is végeztünk a megjelentek számára, valamint kockázatbecslő teszteket is alkalmaztunk – tájékoztatta lapunkat Daniné Turcsányi Éva, az iroda vezetője.

Szűrővizsgálat Nagymányokon (Beküldött fotó)

Időskorban az ideális testtömeg megtartását segíti a megfelelő folyadékbevitel – napi másfél-két liter –, a rostdús táplálkozás, a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, valamint a húsfogyasztás mérséklése. Utóbbi csökkentésével nemcsak magunkkal, hanem a bolygónkkal is jót teszünk. A minőségi tápanyagbevitel mellett a mennyiségnek is jelentős szerep jut. Monspart Sarolta tájfutó világbajnokunk mondta, hogy időskorban a nagytányért kistányérra kell cserélni – tehát csökkenteni kell az adagokat. 

– A megfelelő táplálkozás mellett a testmozgásnak is jelentős szerepe van az egészségünk megtartásában: a napi fél-egy óra mozgás elengedhetetlen fittségünk megőrzéséhez. Esős, szeles, hideg napokon akár bent is mozoghatunk. Akik szédülnek, vagy nem tudnak sokáig állni, azoknak széken végezhető torna javasolt – emelte ki az irodavezető. Ha testtömegünk változatlan életmód mellett nagymértékben változik – legyen szó a testtömeg növekedéséről, vagy akár csökkenésről – mindenképpen keressük fel háziorvosunkat! 

Beküldött fotó

A vérnyomás rendszeres mérését javasolt még otthon elvégezni. Az otthon nyugalmában mért vérnyomásértékek gyakran teljesen mások, mint a rendelőben mértek. Az otthoni mérésnek is vannak szabályai: előtte menjünk el mosdóba, lehetőleg üres hólyaggal mérjük meg vérnyomásunkat. A mérést széken ülve végezzük, hátunk legyen megtámasztva, lábunk legyen párhuzamos – ne keresztezzék egymást – talpunk legyen a földön. Méréskor ne legyen bekapcsolva semmilyen zajkeltő készülék (televízió vagy rádió) és mérés alatt ne beszéljünk, ne beszélgessünk. Ha szokatlan vérnyomásértéket mérünk, mérjük meg pár perc elteltével még egyszer, vagy akár kétszer és a háromszori mérésből a középértéket írjuk fel a vérnyomásnaplóba.

Daniné Turcsányi Éva külön felhívta a figyelmet: – Aranyszabály, ha olyan értéket mérünk, amely nyugtalanságra ad okot, vagy rosszul érezzük magunkat, mindig konzultáljunk háziorvosunkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában