Döntés

2023.06.08. 17:38

Az a jó, ha minden álláspont nyilvánosságot kap

Egy gyerekneveléssel kapcsolatos cikk hozzászólói között tűnt fel számomra egy gyerekmentes közösség a Facebookon. Bár nem vagyok érintett, hiszen van egy fiam, kíváncsi voltam rá, mi végre ez a csoport.

Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Megdöbbenve láttam, hogy a posztok túlnyomó többsége a gyerekekkel és a gyermeket vállalókkal szembeni ellenszenvről tanúskodik. Azt teljesen el tudom fogadni, ha egy pár úgy dönt, hogy nem szeretne gyereket, ha egy nő úgy érzi, hogy az anyaság nem az ő útja, ám az ilyen mértékű gyűlölködést elkeserítőnek tartom.

Azon gondolkodtam, vajon mi válthatja ki. Aztán nemrégiben Oroszlán Szonja egy interjúban elmondta, hogy igazán sohasem vágyott gyerekre. Erre kapott hideget-meleget, hogy mégis milyen nő az ilyen, és hogy egy nő életének csak a gyerek adhat értelmet.

Ezt pedig szintúgy nem értem. Valószínűleg az ilyen megnyilvánulások erősítik az ellenszenvet azokban, akik nem gyerekkel képzelik el a jövőjüket. Szerintem jó, hogy ez az álláspont is nyilvánosságot kap. Talán enyhíti egy kicsit a nyomást azokon, akik hasonlóan gondolkodnak a témáról, mint a színésznő.

Mert ideális esetben nem társadalmi vagy családi elvárásnak megfelelve jön világra egy gyermek, hanem azért, mert a szülei felelősségteljesen úgy döntöttek, hogy szeretnék őt. És ugyanilyen felelősségteljes döntés az is, ha az ember tisztában van azzal, hogy nem tudja ezt az életre szóló feladatot vállalni, hiszen ebben nincs visszaút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában