A gyógyszerész válaszol

2023.08.02. 12:47

Allergiára melyik jobb: a vényköteles vagy a recept nélküli gyógyszer?

A nyár egyet jelent a családi nyaralással, strandolással, kirándulással, mindezek mellett azonban sokak számára hordoz kellemetlenséget is. A pollenben gazdag hónapok megkeseríthetik az allergiások vakációját, sőt, hétköznapjait is. Sokan valamilyen vény nélkül kapható gyógyszerkészítménnyel próbálják meg enyhíteni a tüneteket, de fontos tudni: egy kezeletlen allergia akár asztmához vezethet.

Teol.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Az allergiás folyamatokért az allergiát kiváltó allergének, döntően fehérjék okolhatók. Ezekkel szemben a szervezet immunrendszere védekezik, s a szervezetünkben ennek hatására nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, amely a receptorain (jelfogó egység) keresztül kiváltja a klasszikus tüneteket – mutat rá dr. Horváth Ádám, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerhatástani Tanszékének rezidens gyógyszerésze.

Mint mondja, az allergia tüneteit antihisztaminokkal szokás kezelni, melyek csökkentik a tünetek erősségét, illetve gátolják a tünetek kialakulását. Az antihisztamin-tartalmú készítmények már jó ideje velünk vannak: az elsők az 1940-es években jelentek meg, azóta pedig számos új hatóanyag kifejlesztése történt ezen a területen.

Azt, hogy egy gyógyszer vényköteles vagy sem, alapvetően a biztonságossága és az alkalmazása során összegyűjtött információk mennyisége határozza meg – szögezi le dr. Horváth Ádám. Az allergia kezelésére alkalmas készítményeket különböző kategóriákba sorolhatjuk. Az első generációs (régebbi) antihisztaminok jellemzően vénykötelesek, és mert általában több mellékhatással rendelkeznek (pl. álmosító hatás, szájszárazság, szívritmus zavarok).

Ezért általában véve nem használatosak az allergiás tünetek csökkentésére. A másik kategória a második generációs (modern) antihisztaminok. Ezek hatékonyabbak az előzőeknél, és ide tartozik az allergiás tüneteket tapasztaló betegek által oly kedvelt vény nélküli allergiagyógyszerek többsége. Kiváltásukhoz azért nincs szükség receptre, mert sokkal kevesebb mellékhatás léphet fel az alkalmazásuk során, mint elődeiknél. A harmadik csoportba a nem antihisztamin-jellegű terápiák tartoznak.

– Nincs jelentős különbség a vényköteles és a vény nélküli allergiagyógyszerek hatásában, azonban a betegek egyéni reakciói egy-egy hatóanyagra nézve eltérőek lehetnek, így a megfelelő allergiaellenes készítmény kiválasztása akár több sikertelen próbálkozással is járhat. Ha valaki egyéb betegségre is szed valamilyen vényköteles gyógyszert, akkor mindenképp egyeztessen orvosával/gyógyszerészével a megfelelő készítmény kiválasztásának érdekében” – javasolja a gyógyszerész.

– A legtöbb vény nélkül megvásárolható allergiagyógyszer biztonságosnak tekinthető – nyugtat dr. Horváth Ádám. A gyógyszerész szerint a leggyakoribb mellékhatások közé tartozik az álmosító hatás, amely esetleg befolyásolhatja a gépjárművezetési képességet, de ez egyénenként eltér. Továbbá kerülendő az antihisztaminok és az alkohol együttes alkalmazása is.

Nagyon fontos hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, az orr és a szem vizes kimosását, a hajmosást és a ruhaváltást. A pollen-allergének akkor váltanak ki allergiás reakciót, ha az allergén megtapad egy nyálkahártyán, és ott a szervezet védekező mechanizmusa „beindul”. Ez időigényes folyamat, tehát ha az allergéneket rendszeresen lemossuk a felszínről, akkor a reakció is enyhébb lesz.

Pollenszóródási szezonban tehát gyakran mossuk ki orrunkat csapvízzel, vagy akit ez zavar, sós vízzel (ezt is lehet gyógyszertárban kapni spray formában) és a hajunkat is gyakrabban mossuk, mint máskor, valamint pollendús környezetben tartózkodás (pl. mezei séta vagy munkavégzés) után váltsunk ruhát.

Ezekkel jelentősen lecsökkenthető a pollenkontaktus ideje és az allergén mennyisége, következésképpen enyhíthetők az allergiás tünetek. Preventív jelleggel is érdemes felkészülni az allergiaszezonra, amelynek lehetőségei közé tartoznak az úgynevezett hízósejt-stabilizátor hatóanyagokat tartalmazó vény nélküli készítmények. Ezeknek a szereknek azonban a hátránya, hogy az allergiás szezon előtt 2-4 héttel el kell kezdeni az alkalmazásukat.

Allergia orrtüneteinek kezelésére nyálkahártya-lohasztókat, orrcseppeket vagy orrspray-ket is érdemes igénybe venni. Ezek elsősorban a megfázásra emlékeztető orrfolyásos tünetek enyhítésére alkalmasak. Azonban szigorúan be kell tartani azt a figyelmeztetést, hogy maximum két hétig alkalmazhatóak folyamatosan, ugyanis ezen túl a szervezet hozzászokik a hatóanyaghoz, továbbá a tartós alkalmazás esetenként már hasonló tüneteket okoz, mint amire elkezdte alkalmazni azt a beteg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában