Kertészkedés

2023.10.11. 11:57

Most kell megmetszeni a levendulát

Egyre népszerűbb vármegyénkben is a levendula. Van aki nagyobb területen termeszti, van aki csak szegélyként gondozza. Nyáron pompásan díszíti az udvarokat, kerteket. És bár egy alacsony gondozást igénylő növényről van szó, azért a levendula termesztésének is megvannak a buktatói. Az egyik ilyen például az őszi metszés megfelelő időpontja.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Még a legtapasztaltabb kertészek is hajlamosak elfeledkezni arról, hogy milyen fontos a metszés a levendula számára, pedig a kertészkedés egyik legalapvetőbb művelete elősegíti a bőségesebb virágzást, illetve megakadályozza a szárak elfásodását. Sokan azért nem metszik, mert attól tartanak, hogy legyengítik a növényt.

De mikor ajánlott megmetszeni a növényt?

Hát ősszel, vagyis egészen pontosan az első fagyok beköszönte előtt, mert különben elfagyhatnak a tövek. Az őszi metszés egyik legnagyobb előnye, hogy ilyenkor a zöld, nyári hajtás jobban elkülönül a fás résztől, ami miatt jobban látszik, meddig kell visszametszeni. Fontos, hogy a levendulát a szár fás része feletti két levélcsomón belül kell metszeni.

Ha ősszel elvégeztük a metszést, akkor a levendula a téli pihenésre, majd a tavaszi megerősödésre összpontosít. Ha valamilyen ok miatt elmaradna az őszi metszés, akkor sincs gond, mert 2-3 évente érdemes tavasszal is erőteljesen visszametszeni a levendulát.

Február végén, március elején – ha elmúltak a fagyok – állhatunk neki a munkának. A tövénél apró, új hajtásokat kell látni, ezeknek kell majd teret engedni. Az idősebb, már fásodott szárakat vágjuk vissza tövig. Így az egész növény csak néhány centi magas lesz. De nem kell aggódni, mert így lehet fiatalon tartani a növényt. A kis hajtások beindulnak, és levendula gyors ütemben sűrű bokorrá fejlődik.

Metszés nélkül a levendula felkopaszodott ágai szétesnek, és az egész növény megcsúful.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában