Hajdan

2023.10.14. 10:30

Rosszul lett, másnapra meghalt a férfi Tolnában, kolerára gyanakodnak

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Kolera baktérium illusztráció

Forrás: Shutterstock

130 ÉVE  „Gyilkosság játékból” címmel adott hírt a Tolnamegyei Közlöny  1893. október 15-i száma egy halálos kimenetelű bűntettről. „Nosztány-pusztán történt a napokban, hogy a napszámos legények tréfálkozva játszottak, melynek szomorú vége lett. Ugyanis Zona György legényke lekapta Vincze Ferencz társának kalapját s ezzel tréfából futásnak eredt. Vincze a futó után iramodott, de mivel társát nem érhette el, egy kővel jól megdobta; erre Zona oly dühbe jött, hogy hirtelen kését előrántva, azt Vincze nyakába tövig döfte, ki nyomban összeesett és meghalt. A gyilkost átadták a szegzárdi ügyészségnek.” 

130 ÉVE vakmerő szekszárdi legények viselt dolgait írta meg a Tolnamegyei Közlöny 1893. október 15-i száma. „Múlt vasárnap este úgy 5-6 óra között, a Séd-patak vashídjánál két ismeretlen polgár legény egy előkelő úrnőt, ki leánykájával és cselédjével békésen haladt, minden, ok nélkül megtámadott s midőn ezért az úrnő rendre utasította őket, még a gaz támadóknak állott feljebb, kik ököllel akarták a védtelen nőt bántalmazni. Erre az úrnő kénytelen volt menekülni, s szerencsére ekkor érkezett a hídhoz egy katonatiszt, kit látva a vakmerő támadók, nyomtalanul eltűntek. Valóban felháborító, hogy a legnépesebb utczákon sem lehet Szegzárdon, különösen vasárnapokon végig haladni anélkül, hogy a legkülönbözőbb inzultusoknak ki ne legyen téve az ember. Több éberséget ajánlunk rendőreinknek!” – zárta intelemmel a cikket a lap. 

130 ÉVE kolerás megbetegedés miatti elhalálozást vélelmezett vármegyénkben a Tolnamegyei Közlöny  1893. október 15-i száma. „Két üveges tót vándorolt múlt kedden Tolnán keresztül, az egyik alig, hogy egy ideig Tolnán tartózkodott, rosszul lett, a kolera tünetei között megbetegedett. Mire a barakk kórházba vitték, hol másnapra, az orvosok jelentése szerint kolerában meghalt. Természetesen a bakterologia vizsgálat fogja megállapítani, valjon kolera volt, vagy más betegségben hunyt el a szegény vándorló tót.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában