Világnap

2023.11.16. 11:30

Hatvannyolc éves a legidősebb koraszülött

A gyermekkönyvtárban horgolt a koraszülött gyermekeknek, a koraszülöttek világnapja alkalmából a Tolna vármegyei önkéntes csapat a közelmúltban.

Brunner Mónika
Készülnek az apró polipok a kisbabáknak (Beküldött fotó)

A világnap arról az évenként mintegy nyolcezer családról szól, amelyekben a gyermekek a kívánatosnál korábban jöttek a világra. 

Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke lapuknak elmondta, hogy a huszonnegyedik és harminchetedik hét között világra jött gyerekek számítanak koraszülöttnek. Tolna vármegyében van az egyik legnagyobb önkéntes bázisuk.

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából hazai sztárok is csatlakoztak a koraszülött gyermekek védelméhez, Curtis és Kabát Peti.

Pakson és Bonyhádon önkéntes csapataik tagjai úgynevezett koripokat horgolnak, tehát olyan horgolt polipokat készítenek, amelyeket fogva, markolva a koraszülött babák megnyugszanak. Ennek oka, hogy a kisbabák az anyaméhben fogóreflexszel rendelkeznek, a köldökzsinórt fogják, és a koripok spirálisan horgolt csápjai hasonló érzetet adnak a számukra. 

Egy-egy korip négy óra alatt készül el. Hazánkban a koripból az elmúlt nyolc évben már nem kevesebb, mint huszon­nyolcezer darab készült. A koraszülöttek világnapja a társadalmi érzékenyítésről szól, szeretnék felhívni ugyanis a figyelmet arra, hogy minél kevesebb időt tölt az anyaméhben a gyermek, annál több orvosi kezelésre szorul, előfordulhat, hogy akár hónapokig is.

Elmondta, hogy elégedettek a koraszülöttosztályok felszereltségével, amelyeknek köszönhetően a koraszülött babák felépülhetnek. Kiemelte, hogy a folyamatos korai fejlesztések során is számos eredményt tudnak elérni.

Beküldött kép

– A legidősebb koraszülöttünk hatvannyolc éves, azért szeret a közösségünk tagja lenni, mert köztünk tudja, hogy nincs egyedül. A korán érkezett babák nagy küzdeni akarással bírnak – tette hozzá Földvári Nagy Zsuzsanna. 

A világnapon, november tizenhetedikén Budapesten a koraszülésben érintett édesapák érzelmeit bemutató színdarabbal, díszelőadással ünnepelnek, amelyben bemutatják, hogy mit éreznek az apák egy ilyen helyzetben. Másnap családi élménynapot tartanak, mintegy hatszáz vendéggel ünnepelnek együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában