A gazdi kérdez az állatorvos válaszol

2024.01.23. 16:00

Hogyan találnak haza elveszett kedvenceink?

Minden állatnak van egy mozgáskörzete. Így nevezzük azt a területet, amelyet az állat gyakran látogat, ennek a mérete változó lehet.

Brunner Mónika

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ezen belül a territórium az, amelyet védelmez. A tájékozódás általában az ismerős tereptárgyak, szagok, hangok alapján történik – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Vannak azonban szituációk, amikor az állatoknak speciális irányérzékre van szükségük ahhoz, hogy hazataláljanak, vagy akkor, amikor a mozgáskörzetük nagyon nagy (mint például a vadon élő farkasoké), vagy amikor új területeket derítenek fel. 

Előfordul, hogy egy kutya a petárdázástól megrémülve, fejvesztve messzire elrohan, közben nem tudja megfigyelni az utat, ezért ismeretlen helyen találva magát nem képes visszatalálni a tereptárgyak alapján. Jó esetben a szaglása és a hallása segíthet, de ha túl messzire van, vagy a szélirány nem megfelelő, akkor ez is kevés lehet. 

A sikeres hazatérőknél ilyenkor egy speciális biológiai „navigációs készülék” lép működésbe, ezzel is magyarázható az a jelenség, hogy az állatok gyakran úgy is hazatalálnak, hogy más útvonalat használnak, mint amin eljutottak a távolabbi helyre, méghozzá általában a legrövidebb utat, amit a terep lehetővé tesz.

A jelenséget kutatók szerint ez egy láthatatlan kapcsolatot feltételez a lakhellyel, a gazdával, amely, mint egy rugalmas zsinór, folyamatosan jelen van.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában