Így szaporítsuk a levendulát

2024.02.24. 10:57

Most kell elültetni a levendula magokat

A levendula az egyik legkedveltebb gyógynövény a kertjeinkben, teraszainkon vagy erkélyeinken. Igénytelen és szerény növény, de nagyon mutatós.

Mauthner Ilona

Fotó: Gazdag Mihály

Február közepe, és március az ideális időszak a levendula magok elvetésére. Keverjünk el egy rész homokot három rész megnedvesített vetőfelülethez. Terítsük el a magokat az aljzat felületén, és szórjuk meg finom talajréteggel. Helyezzük az ültetőedényt világos és meleg helyre. A csíráztatás ideális hőmérséklete 20 fok körül alakuljon.

Tartsuk nedvesen az aljzatot permetezővel, a jobb klíma érdekében az edényt az elején lefedhetjük fóliával. Körülbelül 3 centi magasság elérése után ültessük át a fiatal növényeket speciális levendula szubsztrátummal ellátott tégelyekbe vagy ültetvényekbe, vagy használjunk egy az egy arányban homokkal dúsított normál aljzatot.

A megerősített palántákat május közepe után ültessük ki a szabadföldre, már korábban is kiültethetjük hordozható edénybe. A feltétel az, hogy a tavaszi fagyok ne pusztítsák el a fiatal palántákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában