szakmai nap

2018.06.09. 14:00

Ifjú mezőgazdasági termelők találkoztak

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Június 6-án nyolcadik alkalommal találkoztak Tolna megye fiatal mezőgazdászai Lengyelben, az Apponyi Sándor szakgimnáziumban. A szakmai napon elsőként a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes tartott előadást a rendkívüli időjárási események okozta problémák elkerüléséről, valamint a szabadtéri tüzek megelőzésével kapcsolatos hatósági ellenőrzések tapasztalatairól. A rendezvény fő témája a jelenleg komoly gazdasági kárt okozó afrikai sertéspestis volt. A betegségről dr. Jakab Zsigmond megyei főállatorvos és Eicher József, a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója tájékoztatta a hallgatóságot és elemezte a betegség hazai hatásait, valamint a nemzetközi piaci reakciókat.

Az előadók kiemelték, hogy a sertéspestis emberre nem veszélyes. A korai felismerése érdekében hozott intézkedések eredménye attól függ, hogy a sertéstartók és vadászok eleget tesznek-e a bejelentési kötelezettségüknek. Ugyanígy kiemelten fontos, hogy a sertéstartók betartsák a moslékkal való etetés tilalmát. A betegség nem gyógyítható, a fertőzött állományokat fel kell számolni, ezért kulcsfontosságú a megelőzés. A sertéstartók kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések betartására, a házisertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint a gazdák, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!