paksi atomerőmű

2020.05.21. 15:30

A világnak egy hétre lenne elég ennyi áram

Hanol Erzsébet

Paks 20180203 MVM Paksi atomerõmû

Fotó: Beküldött kép

Egy átlagos háztartás 230 millió év alatt fogyasztana el, elektromos autókba „töltve” pedig mintegy 260 millió kilométer megtételére lenne elegendő annyi áram, amennyit 1982-es indulása óta megtermelt a paksi atomerőmű – írják a létesítmény honlapján, annak apropóján, hogy jelentős mérföldkőhöz ért az alaperőműként működő paksi atomerőmű. Az általa megtermelt villamos energia összesített mennyisége ugyanis május 19-én elérte az 500 terawattórát, vagyis az 500 milliárd kilowattórát. A világ – annak összes háztartása, cége, gyára, és minden egyéb – egy hét alatt használ fel ennyi áramot, míg Magyarország villamosenergia-igényét akár tizenkét évig tudná biztosítani ez a mennyiség.

Az atomerőmű első blokkjának indulása óta biztosítja hazánkban az olcsó és üvegházhatást okozó gázok kibocsátásától mentesen előállított áramot, az elmúlt években jellemzően a bruttó hazai villamosenergia-termelés közel felét adva. A létesítmény négy blokk-ja 2019-ben is története legnagyobb mennyiségét, összesen több mint 16 milliárd kilowattóra villamos energiát állított elő. A rendszeres biztonsági fejlesztések eredményeként az atomerőmű a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal bővül, ennek megfelelően biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít.

Az új típusú koronavírus okozta járvány minden korábbinál jobban felértékelte a biztonságos áramellátást, amelynek legfontosabb hazai alappillére ebben az időszakban is a paksi létesítmény, amely ebben a kritikus időszakban is zavartalanul képes biztosítani a hazai fogyasztók számára a szükséges villamos energiát.

Borítókép: Az egyik paksi reaktortartály felső része

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!