nyugdíj

2021.09.09. 11:30

Őstermelőkre a biztosítás csak 2006-tól indul

M. I.

20210609 Pölöskefő Faluriport, Németh Antalné őstermelő Fotó Győrffy István GYI Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: illusztráció

Olvasóink közül többen is azzal kerestek meg bennünket, hogy mezőgazdasági őstermelőként voltak biztosítva, ennek alapján fizettek nyugdíjat is. Amikor nyugdíjba vonultak, meglepően kevés lett a havi járandóságuk, és tudni szeretnék, ennek mi az oka?

Az Adózóna oldalán Széles Imre társadalombiztosítási szakértő írta meg, hogy a mezőgazdasági őstermelő fogalmával első ízben 1997-ben találkozhattak, az szja-törvény határozta meg, ki tartozik ebbe a körbe. Az említett időpont óta közel negyed évszázad telt el, így egyre többen vannak azok, akik szolgálati idejük, illetve a nyugdíjuk alapjául szolgáló jövedelmük meghatározó részét mezőgazdasági őstermelőként szerezték. Ezzel párhuzamosan sokan szembesülnek azzal, hogy a számukra megállapított ellátás adott esetben az átlagnyugdíjnál is jóval alacsonyabb.

Őstermelői tevékenységet 1997-től lehet folytatni, a biztosítás viszont csak 2006-tól terjed ki a mezőgazdasági őstermelőre. Tehát az ezt megelőző időszakban e tevékenység alapján nem lehetett szolgálati időhöz jutni. 2006-tól a mezőgazdasági őstermelőre is kiterjed a biztosítás a maival szinte teljesen megegyező feltételekkel.

A törvény értelmében a mezőgazdasági őstermelő biztosított, kivéve, ha kiskorú, egyéb jogcímen – ide nem értve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt (például megbízást) – biztosított, saját jogú nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjban részesül, és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Illetve 2007. január 1. és 2020. december 31-ig kizáró oka volt az őstermelő biztosításának, amennyiben az őstermelői jogviszony létesítésekor az érintett öregségi nyugdíjkorhatárig hátralévő ideje és a már megszerzett szolgálati idő együttesen nem tette ki a 20 évet.

Ez a szabály – melyet tehát nem kellett alkalmazni 2007-ben és és nem kell alkalmazni 2021-től – szintén sokakat kizárt a biztosításból. Például, ha egy 1955-ben született személy csak 5 év szolgálati idővel rendelkezett 2006-ban, akkor – mivel a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2019-ben érte el – 2007-től őstermelőként nem vált biztosítottá.

Borítóképünk: Szolgálati idejük jó részét őstermelőként szerezték

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!