Paks II. projekt

2022.01.05. 11:29

Megkezdődik a reaktorépület engedélyezése

Újabb fontos állomásához érkezett a Paks II. beruházás: december 30-án az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) benyújtotta az 5. blokki reaktorépület építési engedély-kérelmét a Paks II. Atomerőmű Zrt. Ezzel elkezdődik a reaktorépület építési engedélyezése.

Gazsó Rita

Süli János az újonnan elkészült épület ajtajában Fotó: Facebook

A paks2.hu oldalon olvasható, hogy az eljárásban az OAH mellett szakhatóságként részt vesz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely a tűz- és katasztrófavédelmi követelményeknek való megfelelést vizsgálja. Az építésére vonatkozó engedélykérelem elbírálására a nukleáris hatóságnak 150 nap áll rendelkezésére. 

A tájékoztató szerint a blokk vasbeton főépülete, amit kettősfalú konténmentnek neveznek, 52 méter átmérőjű, magassága 72 méter és a reaktortartály, a fővízkör, a gőzfejlesztők, az elhasznált fűtőelemek pihentetőmedencéje és az üzemzavari hűtést biztosító rendszerek, valamint kiszolgáló, segéd- és ellenőrzőrendszerek elhelyezésére szolgál. Körülötte az úgynevezett „nukleáris sziget” többi épülete és szerkezete csoportosul. A kettősfalú konténment feladata egyrészt a radioaktív anyagokat tartalmazó rendszerek elszigetelése a környezettől, másrészt a benne található technológiai rendszerek védelme a külső veszélyeztető tényezőkkel szemben. A külső vasbeton konténment egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is képes ellátni a belső építmény védelmét. A konténmentet 0,34 g vízszintes gyorsulású földrengés, jelentős szélterhelés, mint például tornádó, valamint hő- és jégterhelés, illetve külső robbanásból származó légnyomás elviselésére is méretezték – derül ki a leírásból. 

Elkészült a paksi kirendeltség

– Fontos év lesz a 2022-es Paks II. szempontjából, hiszen a munka egyre inkább az operatív szakaszába ér – írta újévi bejegyzésében Süli János. – Mivel miniszterként a munka felügyeletéért is felelősséggel tartozom, ez az épület nagy segítség lesz számomra: Paksról, az események fő színteréről koordinálhatom az ország egyik legfontosabb projektjének folyamatait – emelte ki annak apropóján, hogy átadták a miniszterelnökség paksi kirendeltségének székhelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!