Agrár

2022.07.21. 18:10

A permetezést még nem lehet abbahagyni

Friss betegségtünetekkel nem találkoztunk az elmúlt héten, csapadék nem esett a megye két borvidékén, a peronoszpóra nem tudott fertőzni, foglalta össze a lényeget dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Mauthner Ilona

Támad a lisztharmat, ezért időben kell permetezni (Fotó: MW)

Fotó: Pesti Tamás

A lisztharmat számára már csak a fejlődésben elmaradott bogyók és a fiatal lomb jöhetnek szóba. A peronoszpóra azonban még rendkívül veszélyes, főleg a késői fajtákra nézve. A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (Merlot, Kadarka) még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak, de csak csapadék érkezése esetén. 

Bár a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagy termés várható, de még mindig erős védelmet kell folytatni. A felszívódó szerek mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát helyezzük előtérbe. A záródó fürtökön ez az utolsó jó lehetőség a kocsányhoz és a bogyók belső felületéhez odajuttatni a növényvédő szert.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész. Lehetőség szerint a keleti oldalt levelezzük ki jobban, a nyugati oldalt hagyjuk takarásban. A délutáni nap erősebb és hosszabb ideig éri a tőkéket, így ezen az oldalon a gyakoribb a napégés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!