Tolna megye

2022.09.28. 17:50

Emelkedett a búza és a kukorica ára

Úgy tűnik, azok a gazdálkodók járnak jól, akik betárolták aratás után a búzát és a kukoricát.

M. I.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Ismét emelkedett ugyanis mindkét termény felvásárlási ára, ami viszont az állattartóknak okoz nehézséget, hiszen egyre többe kerül az etetés. Jelenleg az egy évvel korábbihoz képest 79 százalékkal magasabb volt – átlagosan 137,6 ezer forint tonnánként – áfa és szállítási költség nélkül az étkezési búza ára szeptember második felében.

A takarmánybúza ára a tavalyi azonos időszakhoz képest 77 százalékkal volt magasabb, 136,2 ezer forintos tonnánkénti áron adták, míg a takarmánykukoricát 82 százalékkal többért, tonnánként 132,8 ezer forintért kínálták a kereskedőknek a gazdák szeptember második hetében.

A megyei termelők azt mondták, a magas árak sajnos azért vannak, mert jóval kevesebb lett a termény a vártnál, így az átlagtermés is elmaradt a tavalyitól. Hiába tehát a magas ár, ha a termelési költségek – műtrágya, vetőmag, vegyszerek, gázolaj – nagyot emelkedtek, és a várt búza-, kukoricamennyiség is csökkent.

Fotó: Makovics Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!