Vendégéjszakák

2023.02.15. 07:00

Egyre több külföldi fedezi fel természeti kincseinket

Tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég közel kétmillió vendégéjszakát töltött el - derül ki a KSH februári közleményéből - ami az előző évhez képest huszonkét százalékos emelkedést jelent országosan. Vármegyénkben is utánajártunk, tapasztalták-e a növekedést a szállásadók.

Farkas Eszter

A vendégek száma huszonnyolc, a vendégéjszakáké huszonkét százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint négy százalékkal, a külföldi vendégeké egészen pontosan negyvennégy százalékkal növekedett. A belföldi vendégek 2022-ben tizennyolc, a külföldiek százhat százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző évben hazánkban – írja a KSH tájékoztatójában.

Modern,Luxury,Hotel,Reception,Counter,Desk,With,Bell
Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Vármegyénkben több szálláshely tulajdonosát is felkerestük, akik elmondták, mind tapasztalták az emelkedést, azonban a növekvő rezsiárak miatt egyes szállásadóknak a téli időszak fennmaradó részére részlegesen be kellett zárniuk. A nyilatkozók közül a vendégházak mind pozitív tapasztalattal zárták a tavalyi évet.

– Vendégházunk ugyan csak másfél éve üzemel, mégis elmondhatom, hogy egy év alatt szépen felfutott a vendégköre. Szerintem leginkább az elhelyezkedése teszi vonzóvá – hiszen a borvidék már önmagában igen csábító –, ezenkívül pedig a ház felszereltsége – tájékoztatta lapunkat Nyemcsok Pál, szekszárdi vendégház tulajdonos. – Manapság a jacuzzi, úgy gondolom, az alapfelszereltség része. A pandémiának köszönhetően többen keresnek inkább privát házakat, ami a mi ezer négyzetméteres birtokunkat, gyönyörű környezetben igazán kiemelkedővé teszi.

Nyemcsok Pál kiemelte, vendégeinek hetven százaléka még nem járt Szekszárdon és környékén, azonban a fennmaradó harminc százalék visszatérő vendégük.

Szálkán is tapasztalták a növekedést az előző évhez képest, azonban a megkérdezett szállásadóhoz jóval többen, körülbelül nyolcvan százalékban külföldi vendégek érkeztek. Elmondása szerint vendégeik javarészt családokból és baráti társaságokból álltak, belföldi vendégeik közül a legtöbben Pest vármegyéből foglaltak szállást vendégházukban.

Emelkedő számok

Tavaly decemberben a belföldi vendégek száma tizenkét, a vendégéjszakáké több, mint négy százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Országosan a vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Utóbbiak hetvenhét százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma közel nyolc százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban valamivel csökkent, a közösségi szálláshelyeken hat százalékkal emelkedett a 2021. decemberihez viszonyítva. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák huszonhárom, illetve huszonegy százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma ötvenkét, a vendégéjszakáké negyvennégy százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 352 ezer vendég összesen 908 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek nyolcvannégy százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma negyvennégy százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák hetvennégy százalékát regisztrálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!