Változás!

2023.10.10. 14:30

Az autós fizeti a kárt, ha egy vad összetöri a kocsiját

Úgy módosult a vadászati törvény július elsejétől, hogy ezentúl szinte minden esetben az autó vezetője viseli a saját kárát vadgázolás esetén. Az autósok egy része értetlenkedik, másik fele pedig azt mondta, eddig sem jelentették be, ha vaddal ütköztek.

Mauthner Ilona

A törvénymódosítás értelmében az autó vezetője viseli a kárt vadgázolás esetén.

Forrás: Shutterstock

A jogszabály kicsit kacifántosan fogalmaz a hétköznapi ember számára, ezért dr. Király Istvánt, a Tolna vármegyei Vadászkamara titkárát kértük meg arra, hogy segítsen eligazodni. Mint mondta, eddig is és ezután is a vadászati törvény és a polgári törvénykönyv rendelkezései az irányadóak vad és gépjármű ütközése esetén, viszont a vadászati törvény ezen része megváltozott. 

A vadászható állat által okozott kárért és a fokozott veszéllyel járó tevékenységért (autóvezetés) való felelősség találkozása esetén a Polgári Törvénykönyvnek a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben. A kivételt úgy kell értelmezni, hogy hajtóvadászatnál – egyértelműen a vadászok hibájából – kerül a vad az úttestre, és ott összeütközik egy gépjárművel.

Illetve a törvény módosítása szerint elvárható, hogy a gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra a vad ne jusson fel.

Ez tehát azt jelenti, hogy szinte ellehetetlenül annak bizonyítása a gyakorlatban, hogy a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben. Amennyiben ezt a tényt a kárt szenvedett autós nem tudja bizonyítani, akkor a vadásztársaság felelőssége nem áll fenn, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kárt. Magyarul, ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték vagy hajtották, akkor a vadásztársaság felelőssége a törvénymódosítás értelmében nem lehetséges.

Dr. Király István, a Tolna vármegyei Vadászkamara titkára elmondta, az autót vezető, kárt szenvedett fél viseli a saját kárát vadgázolás esetén (Fotó: M. D.)

Fontos látni, hogy ezen a ponton felmerül annak potenciális lehetősége, hogy az autóvezetővel szemben a vadásztársaság lép majd fel az elgázolt, tulajdonába tartozó vad értékének megtérítésével kapcsolatban.

Dr. Király István elmondta, az országban 70 ezer körüli a vadászok száma és több százezer a nagyvad, fizikai képtelenség elvárni a vadászoktól, hogy a vadaktól megvédjék az autósokat. Tolna vármegyében is felmérték a veszélyes utakat, útszakaszokat, ahol táblák jelzik, hol várható ilyen veszély.

A vadásztársaságoknak az új törvény nagy segítséget jelent, hiszen a milliós nagyságrendű kártérítéseket – ami már egy-egy autó javíttatásánál is összejön – nem lehetett előre tervezni.

Megkérdeztünk autósokat is, mit szólnak a változásról. A többség azt mondta, volt már ütközése vaddal, de eddig se jelentette, és ezután sem fogja. Volt, aki azért nem szólt sem a rendőrségnek, sem a vadásztársaságnak, mert a vad tovább futott az ütközés után, így még bizonyítani sem tudta volna az esetet. Volt, aki betartotta volna az előírást, de nem tudta, melyik vadásztársaságot kell hívnia.

Mit tehetnek az autósok?

A teendők köre nem változott: vadgázolás esetén azonnal rendőrt kell hívni, aki nagyon részletesen végzi el a helyszínelést. Pontos leírást kell adni az eseményekről, érdemes rengeteg videó és fényképfelvételt készíteni, illetve rövid időn belül fel kell venni a kapcsolatot a vadásztársasággal. A piacon elérhetők kifejezetten vaddal történő gázolás esetére térítő kiegészítő felelősségbiztosítások, de ezek általában maximum félmillió forintig vállalják a károk megtérítését. Remélhetőleg a piaci szereplők a törvénymódosítás hatására kifejlesztenek egy valós védelmet nyújtó kiegészítő biztosítást az ilyen esetekre. Jobban kell figyelni a vadveszélyes útszakaszokon, főleg este és éjszaka és nem árt a kocsira szerelni hanghatáson alapuló riasztót sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!