Vállalkozások

2023.12.29. 07:00

A jövő év sorsdöntő lesz a pékségek számára is

Nem volt könnyű a mögöttünk lévő év, sem a vállalkozóknak a megnőtt kiadásaik miatt, se az agrártermelőknek az időjárás szeszélye, illetve a kiszámíthatatlan piaci helyzet miatt, a borászoknak vagy a pékségeknek a vásárlói kedv visszaesése miatt. És még sorolhatnánk azokat, akik megküzdöttek az elmúlt hónapok nehézségeivel.

Mauthner Ilona

Fotó: MW

Ezúttal egy elismert péket, egy jól ismert pékség vezetőjét, Kászpári Károlyt kérdtük fel arra, foglalja össze, számukra milyen volt az idei esztendő. Kászpári Károly a tengelici Frissten pékség tulajdonosa és egyben Tolna, Somogy és Baranya megye pékszövetségének elnöke, és tagja az országos elnökségnek is. 

– Nagyon sok pékség zárt be tavaly is, idén is. A talpon maradás egyik feltétele, hogy az adott vállalkozás milyen vásárlói környezetben van, illetve milyen a cég pénzügyi háttere. Nekünk ebből a szempontból még szerencsénk van, de ki tudja, mi lesz pár év múlva. Évekig a nyomott árak okoztak gondot az ágazatban, hiszen politikai kérdést csináltak abból, hogy hazánkban a kenyér nagyon olcsó legyen. Ez viszont padlóra küldött rengeteg vállalkozást – mondta Kászpári Károly. Ebben áttörést hozott az elmúlt két év, a vásárlók is megértették azt, hogy a minőségi árut nem lehet olcsón előállítani.

Valószínű, hogy emelkedik az ár

A kérdésre, hogy számíthatnak-e a vásárlók további kenyérár emelésre, azt mondta, valószínű, ugyanis az idei bérrendezések nem kerültek beépítésre a tavalyi árakba.

– Minden nehézség ellenére sikerült megőrizni a vásárlóinkat. Nagy változást nem tapasztaltunk abban, hogy változtak volna a vásárlási szokások, inkább azt, hogy takarékosabbak lettek az emberek. Ugyanabból a kenyérből vásárolnak mint eddig, csak kevesebbet. Nálunk van magvas, rozsos, teljes kiőrlésű kenyér és péksütemény, különböző tészták, szendvicsek. Még a környező falvakból is jönnek ide vásárolni, a városban élő németek pedig visszajáró vásárlók.

Sorsdöntő lesz a jövő év

– Mennyire nehéz vagy könnyű ma a piacon maradni?– Mindig az új piaci szereplők jelentik a legnagyobb kihívást minden kereskedelmi üzlet számára, így nekünk is. Ha visszagondolok az elmúlt 15 évünkre, ez idő alatt a szekszárdi boltunk 300 méteres körzetében 10 üzlet kezdett sütőipari termékeket forgalmazni. Egyenlőre álljuk a versenyt. A vásárlók nem pártoltak el tőlünk, tehát valamit azért jól csinálunk.

Jut-e fejlesztésre vagy csak túlélés a cél?
– A következő év sorsdöntő lesz számunkra is. Nagy a bizonytalanság, sok a költség, drágák a sütéshez szükséges alapanyagok, a megemelkedett energiaárak is gondot okoznak, de reméljük a legjobbakat.
   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!