Leggyakrabban higiéniai gondok voltak

2024.01.27. 09:32

Vásárokon, piacokon, rendezvényeken jártak a revizorok

Több mint 1300 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyelők a téli szezonális ellenőrzéssorozat alkalmával még decemberben, összesen 167 adventi, karácsonyi vásáron, ünnepi rendezvényen ellenőrizték a kitelepült vendéglátó egységeket.

Teol.hu

Fotó: Mártonfai Dénes

Az országos szinten összehangolt, téli szezonális ellenőrzést a Nébih irányításával a vármegyei és a járási hivatalok szakemberei végezték el, melyhez egy-egy speciális szakterületen a Nébih ellenőrei is csatlakoztak

Országosan összesen 1 342 ellenőrzésre került sor, a felügyelők 8 alkalommal szabtak ki figyelmeztetést, további 78 esetben bírságot. Leggyakrabban, 73 esetben higiéniai problémákat tapasztaltak, ugyanakkor általánosan elmondható, hogy kis mértékben, de minden területen csökkent a feltárt hiányosságok gyakorisága. 

Összesen 214 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, melynek jellemző oka a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési idő lejárta volt (171 tétel esetében).

Harminckilenc egységnél a forralt bor kínálatot is vizsgálták a felügyelők. Összesen 4 vendéglátónál hiányzott a gyártmánylap, és 2 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt. A hatóság 2 esetben döntött bírság kiszabása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!