Teol.hu videó

2024.02.20. 14:00

Együtt dolgoznak a Közös Agárpolitika formálásán – videóval

Elkezdődött az az országos fórumsorozat, amelynek keretében az agrárium számára elérhető pályázati lehetőségekről hallhatnak a gazdák. Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) tendereinek kiírásába most az ágazat szereplői is beleszólhatnak. Tolna vármegyében Szekszárdon került sor az első egyeztetésre, ahol egy minden fél számára előnyös együttműködés is téma volt.

Bencze Péter

A Közös Agárpolitika pályázati lehetőségeiről egyeztettek Szekszárdon

Fotó: Makovics Kornél

Szekszárdon rendezte meg Tolna vármegyei tájékoztató fórumsorozatának első programját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hétfőn későn délután. Az egyeztetést megelőző sajtótájékoztatón Vendégh Edit, a NAK vármegyei elnöke arról beszélt portálunknak, hogy a kamara kiemelt figyelmet fordít a következő időszakban arra, hogy a lehetős leghatékonyabban tájékoztassa az gazdákat a Közös Agrárpolitika keretében igényelhető agrártámogatásokról. Ennek érdekében, a társszervezeteikkel közösen Tolnában, Szekszárdot követően még két másik településen – március 19-én Dombóváron, majd áprilisban Dunaföldváron – is várják majd az érdeklődő gazdálkodókat.

A Közös Agrárpolitika a mostani formájában elhibázott

A mostani programon részt vett Jakab István, a MAGOSZ elnöke is. Ő arról beszélt, hogy az elmúlt időszak hazai és nemzetközi gazdatüntetései bebizonyították azt, amit ők már régóta mondanak, vagyis, hogy a brüsszeli agrárpolitika a mostani formájában tarthatatlan, túlszabályozott. Emiatt pedig komoly versenyhátrányba hozza az Unión belül termelő gazdákat. Jakab István szerint ennek fő oka, hogy a 2020-ban elfogadott, Green Deal, vagyis az a terv, ami alapján az Európai Uniót 2050-ig klímasemlegessé kellene tenni, teljesen tarthatatlan a mostani formájában, és indokolatlan kiadásokra kényszeríti a mezőgazdaság és az élelmiszer előállítás szereplőinek. A szakértő szerint például az az elvárás, ami szerint a műtrágya felhasználását ötven, valamint a növényvédő szerekét húsz százalékkal kellene csökkenteni lehetetlen helyzetbe hozza a mezőgazdászokat. Ezek mellett még rengeteg probléma van a közös tervvel Jakab István szerint, amik közül is kiemelkedik az agráriumban dolgozókra háruló hatalmas adminisztrációs teher. 

Jakab István azt mondta, ha a magyar kormány nem avatkozott volna be, és nem vezetett volna be enyhítéseket saját hatáskörben, mint például a földadó eltörlése, vagy az őstermelők és a családi gazdaságok számára kedvező adórendszer kialakítása, akkor a hazai termelők tömegesen mentek volna tönkre. A MAGOSZ elnöke hozzátette, éppen ezek miatt helyez a hazai agrárpolitika és a MAGOSZ még a korábbinál is sokkal nagyobb hangsúlyt arra, hogy folyamatosan egyeztessenek az ágazat szereplőivel, hiszen a közös tervek kidolgozásába őket is be kell vonni, csak így garantálható, hogy a következő időszakra vonatkozóan egy átgondolt, hosszú távon fenntartható Közös Agrárpolitika lépjen hatályba.

A cél, hogy a KAP a gazdákat és a fogyasztókat is szolgálja

Horváth István, Tolna vármegye I-es számú választókerületének országgyűlési képviselője pedig azt nyilatkozta portálunknak, az előző uniós finanszírozásban voltak nehézségek a pályázatok tekintetében. A politikus szerint az ilyen fórumok éppen ezért tökéletesek ahhoz, hogy a gazdák a következő időszakban valóban felkészülten nyújthassák be a pályázataikat, azok kiírói pedig a valódi igényekhez igazodóan állítsák össze a feltételrendszert. 

Horváth István arról is beszélt, hogy a mostani információk szerint az első agárárpályázatok várhatóan tavasszal, nyár elején jelennek majd meg, jellemzően ötven százalékos támogatási intenzitással. A mezőgazdászok nagyobb, illetve kisebb csomagokra is pályázhatnak majd. Előbbiek során olyan beruházásokat valósíthatnak meg, amelyekhez építési engedélyre van szükség, a kisebb beruházások pedig például eszközbeszerzésre lesznek fordíthatóak.

Innovatív együttműködés segítené a KAP szereplőit

A mostani konferencia helyszínét a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara biztosította. Prof. Dr. Szécsi Gábor, a felsőoktatási intézmény dékánja pedig egyúttal egy egészen előremutató együttműködés szándékát is bejelentette. Eszerint az egyetem és azon belül is kiemelten a szekszárdi kar, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Tolna Vármegyei Önkormányzattal közösen olyan képzési, tanácsadási programot indítana, amelynek eredményeként a Tolna vármegyében működő agrárvállalkozások, gazdák, termelők folyamatosan friss információkhoz juthatnak majd az Európai Uniós forrásokról, kiemelten a Közös Agrárpolitika pályázataival kapcsolatban. 

A program során a tájékoztatás mellett kiemelt szerep jutna az edukációnak is, amely során a PTE KPVK oktatói, kutatói megismertetnék az agrárium szereplőit azokkal az innovatív technológiai fejlesztésekkel, gyakorlatokkal amelyeket használva eredményesebbek lehetnek. A Közös Agrárpolitika egyik kiemelt iránya lehet ugyanis a következő évtől az innovatív technológiák használata a mezőgazdaságban. 

Prof. Dr. Szécsi Gábor azt mondta, az egyetemi kar mindezek érdekében kész a gazdákat támogató tanfolyamokat és képzéseket indítani. Hasonló, az agrárium fejlesztését szolgáló, három oldalú együttműködésre egyébként Baranya vármegyében már van példa. Ott első körben három éves együttműködést írtak alá a felek. Ráadásul öt éve a szekszárdi karon működik egy vidékfejlesztési kutatóközpont is, ami megfelelő szakmai, tudományos alapot biztosíthat a most felvázolt együttműködéshez. A dékán azt is elmondta, egyértelmű céljuk, hogy a karon jelentkező és folyamatosan bővülő szellemi tőke így tehát közreműködjön a régió agrárstratégiájának megalkotásában.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!