Konferencia

2022.11.21. 19:59

Korunk feladata a tudomány megújítása

A kutatás és az oktatás együttműködéséről szólt a tudományos konferencia hétfőn Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. Az egyetemi kar ezzel kapcsolódott Tudomány ünnepéhez, amely arra emlékeztet, hogy 1825. november 3-án, Pozsonyban a reformországgyűlés alsótáblai ülésén gróf Széchenyi István egy évi jövedelmének felajánlása nyomán megszületett a Magyar Tudományos Akadémia.

Szepesi László

Prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja köszöntötte a konferencia résztvevőit (Fotó: Mártonfai D.)

Fotó: Denes Martonfai

A konferencián az egyes szakterületekről szóló előadások előtt dr. Szécsi Gábor dékán mondott bevezetőt. Mint elhangzott, digitális korunkban a tudománynak meg kell újulnia. Ez azt jeleni, hogy a Nagy Tudomány modell jegyében nyitnia kell a társadalom, a kultúra, a politika irányába, s ugyanakkor át kell hidalnia az egyes tudományágak közötti határokat. 

Ennek érdekében olyan intézmények kellenek mind az egyetemeken, mind a tudományos akadémián és a kutatóhelyeken, amelyek nem csupán kutatnak, tudományos munkát végeznek, hanem kialakítanak olyan kommunikatív csatornákat, amelyeken keresztül megvalósul az igények és az eredmények áramlása az egyes kutatók, valamint a társadalom között. Ebben is segít a digitális technika, és abban is, hogy a tudomány eredményesen fel tudja venni a versenyt a tudományosnak tűnő, ám hamis magyarázatokkal indokoló áltudományokkal szemben.

Említette azt is, hogy a tudósok felelőssége, hogy mind az oktatás, mind a tájékoztatás, a média irányába jól működő kapcsolatot alakítsanak ki. Fontos, hogy a sajtónak érthető, világos, egyben hírértékű tudományos információkat adjanak, az oktatást pedig szolgálja az egyetemi karon kialakított négy kutatóközpont: a Dienes pedagógiai, az agráriummal foglalkozó, a IQ ipari együttműködést vizsgáló és a kisebbségi kutatóközpont.

A dékán nyitóelőadását követően ezek a kutatóközpontok adtak számot tevékenységükről. A fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásokról az egyetemi kar vidékfejlesztési kutató központját vezető dr. Zádori Iván docens beszélt. Az IQ központot vezető dr. Nemeskéri Zsolt professzor a munkaképesség kialakításának, fejlesztésének, megújításának programjairól tartott rövid előadást. Dr. Gyurok János egyetemi adjunktus a legutóbb megalakított, kisebbségkutatással foglalkozó központ vezetője eddigi munkájukról számolt be, és a Dienes Zoltán pedagógus továbbképző és gyermekkultúra módszertani kutatóközpontot vezető dr. Bús Imre főiskolai tanár pedig a gyermekkultúra során végzett eredményeikről adott számot. 

A konferencián bemutatták a Szekszárdhoz kötődő Dienes Zoltán, Dienes Valéria fiának ötleteit felhasználva készített játékokat, amelyek a matematikai logikát és a számolás tudományát szerettetik meg, és a dr. Klein Sándor professor emeritus szerkesztésében készült könyvet, amely a matematikatanulás öröméről szól.

Délelőtt és délután is szó volt a művészetekről. Varga Rita, a Dargay Lajos művészeti kutatócsoport titkára délelőtt munkájukról adott számot, délután pedig a 80 éve született, a csoport névadójának számító hajdani szobrászművész emlékére kiállítás nyílt a kar Universitas Galériájában. 
  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában