szüret

2018.09.20. 20:00

A rozé borok már készek, a szüret a felénél tart

Javában folyik a szüret a megye két borvidékén, a kései fajták kivételével szinte mindent szednek a termelők. A szőlő minősége, mustfoka kiváló, minden feltétel adott egyelőre, hogy egy kitűnő évjáratú bor érlelődjön majd a hordókban. Gondot a kétkezi munkások hiánya és az alacsony felvásárlási ár jelenti a szőlőtermelőknek.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A Tolnai borvidéken kicsit előrébb tartanak a szürettel a gazdák, nyilván ebben a homokosabb talaj is besegített. A szekszárdi borvidéken is szedik már az olaszrizlinget, a kékfrankost, sőt van ahol már palackban is van az idei szüret első rozéja.

Garai Zoltánnak, a Szekszárd és Bátaszék közötti Nyéki-hegyen lévő ültetvényeiben is folyik a munka, mint mondta, az olaszrizlinget és a zweigeltet már leszüretelték. A zweigeltből már el is készült az első rozé bor, ami hamarosan palackba kerül. Gyönyörű cseresznye-meggy színű, gyümölcsös bor lett. A déli oldalon lévő szőlőtőkén lévő fürtökön töppedtebbek a szemek, ami nem árt a bor minőségének, de kevesebb lesz a leve.

A kisebb szőlőtermelők arról panaszkodnak, nem nagyon van kereslet az idén a szőlőre, szinte úgy kell „kikönyörögni” a felvásárlótól, hogy vegye át. És ez sajnos az árát is meghatározza.

– Nem csak azt kell elfogadnunk az idén, hogy a tavalyi árnál harminc forinttal olcsóbban veszik át a szőlő kilóját, de azt is, hogy alig találunk szüretelőket, akik megbízhatóan jönnének folyamatosan dolgozni. A napidíj is több, mint egy évvel ezelőtt volt – mondta a bátaszéki Berg József. – Ha mindent összeszámolok, permetezéseket (idén tizenkettő volt belőle), a metszést, a zöldmunkáért kifizetett pénzt, a szüretelők díját, akkor alig maradt valami. Pontosabban egy hektáron nem maradt meg tisztán százezer forint és a saját munkámat nem is számoltam.

Nyilván annak könnyebb a dolga, aki saját maga dolgozza fel a szőlőjét, mert nincs kiszolgáltatott helyzetben. Módos Ernő borász, az Alisca Borrend Nagymestere, kérdésünkre elmondta, náluk a felénél tart a szüret, amit géppel végeznek, így várhatóan október elejére be is fejezik. A korai fajtákat – oportó, zweigelt, pinot noir – már leszedték, és a rozé borok miatt belekóstoltak a merlot-ba, kékfrankosba. A cukorfokok magasak, a savak viszont némely fajtánál alacsonyabbak a kelleténél. A borászoknak erre nagyon érdemes figyelni, mert a savat a szüret elején, vagyis minél korábban lehet csak eredményesen pótolni. Ha ez nem sikerül, akkor labilissá válik a bor. A borkősavra, almasavra egyaránt figyelni kell, érdemes akár többször laboratóriumi vizsgálatot készíttetni.

Sok gondot okoznak az idén a darazsak, főleg a vékonyhéjú szőlőket kezdik el csipegetni. Módos Ernőék készültek erre, így az utolsó permetezésnél rovaritót is kevertek a permetlébe, aminek most meg is van az eredménye.

A szekszárdi Vesztergombi pincészetnél nem sietik el a szüretet, mondta Vesztergombi Csaba. Náluk kézi szüreteléssel folyik a munka, tíz éve ugyanazzal a brigáddal dolgoztatnak. A korai vörösek, a rozék már kádban vannak, az olaszrizlinget 24-es cukorfokkal sikerült leszedni. A tíz napja esett közel száz milliméteres eső náluk nem okozott gondot. Vesztergombi Csaba elmondta, nem kapkodnak a kékfrankos, merlot és a siraz leszedésével, sőt prémium minőségi bor alapanyagaként hagynak ki október végéig például kadarkát is. Egyelőre minden feltétel adott arra, hogy kiváló évjáratú legyen az idei bor.

 

A gépi szüreté a jövő, a kézi szedés viszont minőségi

A borászok és szőlőtermelők között gyakori téma, hogyan éri meg jobban szüretelni: szőlőkombájnnal vagy kézi erővel. A nagy területtel rendelkező szőlészetekben előnyt élvez a gépi szüret, hiszen kényelmesen le lehet szedni akár öt hektárnyi szőlőt is egy nap alatt, míg kézi erővel ennek csak a negyedét. Nem is beszélve arról, hogy a gépi szüretnél nem kell alkalmazkodni az idénymunkásokhoz, nem kell a napi bejelentésekkel foglalkozni és még olcsóbb is a jelenlegi napszám mellett. A termelők szerint legalább harminc százalékkal olcsóbb, mint a kézi szedés. Ennek ellenére sok feldolgozó ragaszkodik a kézi szürethez, főleg a prémium borok alapanyagaként, mert így a szőlő kevésbé törik, egészségesebben kerül a darálóba és az ültetvénynek is ez a kíméletesebb. Ugyanakkor kevés a szüretelő, ők is inkább az idősebb korosztályt képviselik, és ma már hatezer forint alatt nem is lehet találni embert, aki jól dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!