Magyar Gazdák Egyeztető Fórum

2018.04.13. 14:00

Határon túli gazdák érdekeit is képviseli az egyeztető fórum

Öt évvel ezelőtt alakult a Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, melynek tagjai időről időre különböző helyszíneken találkoznak egymással. Tegnap Szekszárdon, a Bodri Pincészet adott helyet a fórumnak, melyre Kárpátaljáról, Romániából, a Muravidékről, Horvátországból is érkeztek képviselők. A rendezvény előtt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) Orosházán alakult 2013 májusában. Létrejöttét sokéves előkészület előzte meg. A kapcsolatépítés 2006-ban kezdődött, ennek mozgatórugója a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) tagszervezete, az Orosházi Gazdakör volt.

Az egyik alapító tag Győrffy Balázs volt, az agrárkamara elnöke. E kezdeményezés keretet adott a további, szélesebb alapokra helyezett együttműködésnek. A mintegy két tucat – a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar – agrárszervezet több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. Az intézmény a „Vidékfejlesztési Együttműködések a határon túli magyarsággal” nemzeti program jegyében, az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium (a jelenlegi Földművelésügyi Minisztérium) koordinációja mellett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szakmai támogatása mellett született.

A szekszárdi találkozó idén az első volt. Győrffy Balázs elmondta, a fórum feladata és hatásköre többek között, hogy javaslatokat tegyen a Kárpát-medencében élő magyarságot érintő nemzetpolitikai célok, gazdákat érintő agrárgazdasági és vidékfejlesztési célok megvalósítására, meghatározására.

Egységes álláspontot fogalmazzon meg a Kárpát-medencét érintő vidékfejlesztés, üzleti kapcsolatfejlesztés, vízgazdálkodás és környezetvédelem kérdéskörökben. Továbbá összefogja az itt működő szervezeteket, és képviselje azok közös érdekeit az európai uniós szervezeteknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán keresztül. A fórum elnöki tisztét a mindenkori kamarai elnök tölti be, és évente legalább kétszer üléseznek. Az egyik alkalom Magyarországon van, a másik ülés lehetőség szerint valamely határon túli regionális helyszínen szerveződik.

Nem formális tárgyalások, sokkal inkább szakmai eszmecserék ezek a találkozók. Minden ilyen eseményen napirendre kerülnek konkrét, az anyaországgal való együttműködést a mindennapokban is erősítő, előmozdító javaslatok, igények.

Az összmagyarság érdekeit képviselik

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának huszonegy határon túli gazdaszervezet a tagja. Bevezették a pártoló tagságot is, jelenleg százötvenkét ilyen taguk van. A Magyarok Kenyere programban a hazai gazdák mellett a határon túlról is érkezett százötven tonna búza, melyből lisztet, majd kenyeret készítettek, amit karitatív szervezeteknek ajándékoztak. Győrffy Balázs elmondta, a tegnapi program napirendje az volt, hogy áttekintették az elmúlt időszak eseményeit, és természetesen a tervekről és a választási eredményről is ejtettek szót. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy május 1-től megkezdi a működését a jégeső-elhárító rendszer, mely Európában egyediként az egész országot lefedi, és a gazdáknak ezért külön nem kell fizetniük, mert a kamarai tagdíjból fedezik a költségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!