Havazik Tolnában!

2021.12.27. 13:51

Folyamatosan sózzák a megye és a nagyobb városok útjait

A vasárnapi ónos eső után hétfőn reggel, a karácsonyi ünnepeket követő első napon hóesésre ébredtek a Tolna megyeiek. Örömteli, hogy végre ismét hógolyózhatnak, szánkózhatnak a kicsik és nagyok, ugyanakkor az illetékeseknek megnövekedett feladatot jelent az utak, járdák és közterek eltakarítása, akadálymentesítése a zavartalan gyalogos- és gépjármű-közlekedés érdekében.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

Pakson hétfőn dél körül folyamatosan, tervszerűen zajlott a hóeltakarítás és az utak, járdák, gyalogátkelők síkosságmentesítése. Preventív jelleggel már vasárnap és hétfő hajnalban elkezdték sózni az utakat, buszvonalakat a kora reggelre előre jelzett ónos eső miatt a DC Dunakom Zrt. munkatársai - tudtuk meg Domonkos Tamástól a munkákért felelős önkormányzati társaság igazgatójától. Kézi és gépi erővel zajlott a munka, a frissen hullott havat hótolókkal takarították el, majd egyes helyeken gépi, máshol kézi sószórás következett. Mivel jelenleg kisebb a gyalogos és autós forgalom egyaránt, így a megszórt felületeken lassabban olvad fel a só, ennek ellenére elmondható, hogy a paksi közutak tiszták, a közlekedés akadálymentes. 

Szekszárd belterületén szombaton-vasárnap éjjel egyaránt sózta a városi utak gépi hó- és síkosságmentesítését végző Alisca Terra Kft., amelynek köszönhetően járhatatlan út nem is volt – mondta lapunknak Magyar Károly a szekszárdi városüzemeltetési igazgatóság vezetője. A hétfő hajnali havazás kezdetétől az utakat hókotróval és sózóautókkal vették kezelésbe, elsőként a buszok útvonalán és domboldali részen, majd a többi városrész következett. A gyalogosátkelő helyek takarítását az önkormányzat végzi, a gyalogos átkelőhelyeket, buszmegállókat, pályaudvarokat, hegyoldali közterületi lépcsőket már vasárnap délelőtt elkezdték sózni az önkormányzat munkatársai, amelyet reggel 6-tól folytattak. Kora estére a belvárosi utcákat is felsózzák, megtisztítják, ígérte lapunknak hétfőn Magyar Károly. Az Alisca Terra Kft. négy sószóróval, kotró teherautóval, négy hókotró traktorral, két, járda takarítására használt kistraktorral végzi a munkát, eközben az önkormányzat egy kistraktorral dolgozik a járdákon, valamint több mint harminc fő intézi a kézi síkosságmentesítést. 

Tolna közútjain megyeszerte folyamatosan dolgoznak a gépek, preventív védekezés, sózás folyik. Ennek következtében latyakosak, hónedvesek az utak. Bár télies útviszonyok fogadják az autósokat, járhatatlan út a megyében nincsen - tudtuk meg az Útinform ügyeletesétől, aki két grafikai ábrát is mellékelt az utak jelenlegi állapotáról.

Ábrák forrása: utinform.hu

A déli-délkeleti országrészben cikkünk publikálásának idején is szállingózik a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint éjjelre fokozatosan megszűnik a megye területén a havazás, a hőmérséklet pedig mínusz 6–7 fok körül alakul, tehát reggelre is maradhat a hóból. Szilveszterre viszont már-már tavaszias meleggel búcsúzik majd az óév.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában