Folytatódik az apadás

2023.07.23. 11:30

Hamarosan másfél méter alá csökken a Duna vízszintje Mohácsnál

Ugyan kedden reggel még 206 centis vizet mértek Mohácsnál, de szűk egy héten belül a hajózás szempontjából kritikus 150 centiméter alá esik a vízszint.

Teol.hu

Forrás: Bama

Gyakorlatilag évek óta jellemzően alacsony volt a Duna vízszintje, olyannyira, hogy sokszor a a személy- és teherhajók forgalmát is zavarta, olykor el is lehetetlenítette. Amióta mérik, még soha nem volt olyan alacsony a folyó vízállása, mint 2018-ban, aminek az oka a csapadékszegény időjárás volt.

Akkor egyre-másra dőltek meg a negatív csúcsok, Mohácsnál azóta 55 centiméter számít az új kisvízi rekordnak. Az elmúlt napok során egy kisebb árhullám vonult le a folyón, azonban a víznek nincs utánpótlása.

Az előrejelzések szerint a vízszint csökkenése Mohácsnál is tovább tart, olyannyira, hogy jövő héten már már a hajózás szempontjából a kritikusnak számító, másfél méter alá esik. Ahhoz, hogy emelkedjen a vízhozam, csapadékra lenne szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, hogy ha Magyarországon esik is az eső, az csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít.

Minden más folyónál - így a Duna esetében is - a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a  mérvadó – írja a Bama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában