ítélet

2019.03.08. 11:30

Megszúrta az alvó élettársát, életveszélyes sérülést okozott

Két év börtönre ítélt a Szekszárdi Törvényszék egy, a húszas évei közepén járó nőt, aki 2017 szilveszter éjjelén otthonukban késsel lágyékon szúrta az élettársát. Az ítélet végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették, tájékoztatott dr. Bajusz János, a törvényszék sajtótitkára.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

A vádlott 2016 novemberében létesített élettársi kapcsolatot a sértettel, aki a nőhöz költözött a vádlott szüleinek családi házába. Hamarosan, már 2017 januárjától megromlott a kapcsolatuk olyannyira, hogy nem egyszer tettlegességig fajuló viták, veszekedések alakultak ki közöttük.

A vádbéli napon az esti órákban néhány barátjuk társaságában Dombóváron, majd Kaposváron szórakoztak, amelynek során mindketten ittas állapotba kerültek. Közben az asszony magához vette élettársa pillangókését, amelyet a férfi mindig a zsebében tartott. Már 2018. január elsején, éjjel 1 órakor történt, hogy a sértett hazament, a vádlott viszont még betért egy közeli sörözőbe, ahol tovább folytatta a szórakozást. Hajnali fél öt körül a nő is hazament, és mivel élettársa, ígérete ellenére nem hagyta számára nyitva a bejárati ajtót, dühös lett. Miután az apja beengedte, a nő elővette a 10 és fél centi pengehosszúságú, hegyes végű kést, és lágyéktájékon szúrta alvó élettársát, aki 14 napon belül gyógyuló, szúrt-metszett sérülést szenvedett. Megsérült az alsó gyomortáji verőere is, amely közvetett életveszélyes állapotot okozott. A sérülés elhelyezkedésére, keletkezési mechanizmusára, illetve az elkövetés eszközére tekintettel súlyosabb sérülés is kialakulhatott volna. A sértett sérülését a dombóvári kórház traumatológiai osztályán hasűri feltárással műtéti úton ellátták, a sérült verőeret elvarrták. A törvényszék a bántalmazás tényét beismerő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek.

A bíróság mindezek eredményeként a 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény büntetési tételének alsó határával megegyező szankció kiszabását és a végrehajtás hosszabb próbaidőre felfüggesztését is elegendőnek és célravezetőnek találta.

Körülmények

A büntetés kiszabása során a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott ténybeli beismerését, az eljárás során tanúsított megbánó magatartását, valamint azt, hogy a sértett megbocsátott a vádlottnak. Ugyancsak enyhítő körülménynek számít, hogy a büntetlen előéletű vádlott gyermeket vár. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában