bírósági ítélet

2020.02.09. 14:30

Rendszeresen ütöttek-vertek, rugdostak két másik fiút

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Egy év javítóintézeti nevelésre ítélt a Szekszárdi Járásbíróság egy 17 éves fiatalembert, akit bűnösnek mondtak ki két-két rendbeli társtettesként elkövetett zaklatás, társtettesként elkövetett tettleges becsületsértés, valamint lopás vétségében. Az ítélet jogerős. Mivel a tettestársai nem jelentek meg az előző tárgyaláson, ügyüket a bíróság elkülönítette. A vádlottnak nem volt módjában „eltűnni”, ugyanis más ügyben fogva tartják egy javítóintézetben és a tárgyalásra elővezették.

A fiatalember 8 éves kora óta állami gondoskodásban nevelkedik, hol befogadó otthonban, hol nevelőszülőknél. Az anyja elhagyta a családot, az apja elhanyagolta, ezért vették nevelésbe. Már többször volt büntetve. Egy speciális gyerekotthonban él, ahol három társával együtt rendszeresen ütöttek-vertek, rugdostak két fiút, akik e miatt félelmükben többször is megszöktek, de a vádlottak fenyegetése miatt nem mertek szólni a nevelőknek. Ezen kívül a fiú a nyitva felejtett nevelői irodából cigarettát lopott. Második alkalommal tetten érték.

A vádlott a nyomozás során és a bíróság előkészítő ülésén beismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyalás jogáról, amit a bíróság elfogatott, mivel a fiatalember tisztában volt vallomása következményeivel, a beismerés önkéntességéhez sem fért kétség. A beismerő vallomás összhangban volt az ügy irataival. A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös elkövetést és azt, hogy társai, valamint nevelői ellen követte el a bűncselekményeket, ráadásul részben társtettesként.

Enyhítő körülmények számított a beismerés, a megbánó magatartása, valamint a vádlott azon nyilatkozata, hogy tanulmányait be akarja fejezni, és szakmát szeretne szerezni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában